Új adókkal teremtenék elő a segélyezéshez szükséges forrásokat az önkormányzatok

A Csongrád megyei Mindszent önkormányzata az országban az elsők között találta meg a megoldást arra a problémára, amit a szociális támogatási rendszer átalakítása sózott a nyakukba. A kormány a napokban döntött úgy, hogy márciustól az önkormányzatok, járások feladata lesz a különböző segélyek kiosztása.

Az eddig is súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok számára - különösen az ország legreménytelenebb vidékein találhatóknak - ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan lenne. A Délmagyarország cikke szerint viszont Mindszenten már új adókkal készülnek az új helyzetre.

A helyi önkormányzat pénteki rendkívüli ülésén arról döntöttek, hogy bevezetik az aranykoronánként 150 forintos földadót, és járműadót vetnek ki azokra a gépjárművekre, amelyek után eddig nem kellett fizetni.

Az Országgyűlés ugyanis a segélyezés önkormányzati szintre utalásával együtt lehetőséget teremtett az önkormányzatok számára, hogy települési adó néven szinte bármit megadóztathassanak. Ez alól a kivételt a földadó jelentheti, mivel a Földművelésügyi Minisztérium szándékai szerint ennek lehetőségét megszüntetnék.

A mindszentiek becslése szerint 7–10 millió forint pluszbevételhez jutnának az új adóknak köszönhetően, amiből Zsótér Károly polgármester szerint bővítenék a szociális juttatásokat, és jutna a külterületi utak karbantartására, valamint a mezőőri szolgálat létrehozására is.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.