Évtizedek óta nem látott politikai válság van Svédországban

külföld
2014 december 03., 16:54
comments 77

Két hónapja került hatalomra a svéd szociáldemokrata párt, de máris összeomlott a kormány, Stefan Lövren miniszterelnök új választásokat írt ki jövő márciusra.

A válság azért alakult ki, mert a bevándorlásellenes populista svéd demokrata párt – amely a balközép és a jobbközép pártoknál kevesebb szavazatot kapott a választásokon, de közöttük a Magyarországon néhány évvel ezelőtt jól ismert kifejezéssel élve a mérleg nyelve lett – jelezte, hogy nem fogja megszavazni a költségvetést.

Sőt, a bevándorlásellenes párt tárgyalni sem volt hajlandó a kisebbségi kormányt vezető szociáldemokratákkal, ami azt jelenti, hogy elég erősen szakítottak a svéd demokrácia konszenzuskereső hagyományaival. Az ellenzéki konzervatívok költségvetését viszont megszavazták volna.

Svédországban 1958 óta nem volt előrehozott választás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.