Azerbajdzsánban leültettek egy tényfeltáró újságírót

külföld
2014 december 06., 17:47
comments 37

Pénteken helyezte vizsgálati fogságba a baku bíróság Hadidzsa Izmailovát, aki a vád szerint öngyilkosságba kergetett egy férfit. Ezért hét évet kaphat, most a tárgyalás végéig fogságban kell maradnia. Az újságírónő egy októberi interjúban nyilatkozta, hogy hamarosan le fogják tartóztatni. Korábban megtiltották neki, hogy külföldre utazzon.

Izmailovát többször díjazták a korrupcióról, az emberi jogok megsértéséről írt cikkei miatt. Két éve leleplezte Aliyev elnök lányának üzleti ügyeit. Az Amnesty International

"a független média elhallgattatására irányuló lépésként"

értékelte Izmailova őrizetbe vételét, a riporter munkaadója, a Szabad Európa Rádió főszerkesztője pedig

"a kormányzati korrupcióval és az emberi jogi sértésekkel foglalkozó újságírók elnémításáért két éve indított kampány részének"

nevezte a történteket.  A véleménynyilvánítás erősen korlátozott Azerbajdzsánban, ahol a rezsimet bíráló hangokat a hatóságok határozottan elhallgattatják. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.