Azerbajdzsánban leültettek egy tényfeltáró újságírót

külföld
2014 december 6., 17:47
comments 37

Pénteken helyezte vizsgálati fogságba a baku bíróság Hadidzsa Izmailovát, aki a vád szerint öngyilkosságba kergetett egy férfit. Ezért hét évet kaphat, most a tárgyalás végéig fogságban kell maradnia. Az újságírónő egy októberi interjúban nyilatkozta, hogy hamarosan le fogják tartóztatni. Korábban megtiltották neki, hogy külföldre utazzon.

Izmailovát többször díjazták a korrupcióról, az emberi jogok megsértéséről írt cikkei miatt. Két éve leleplezte Aliyev elnök lányának üzleti ügyeit. Az Amnesty International

"a független média elhallgattatására irányuló lépésként"

értékelte Izmailova őrizetbe vételét, a riporter munkaadója, a Szabad Európa Rádió főszerkesztője pedig

"a kormányzati korrupcióval és az emberi jogi sértésekkel foglalkozó újságírók elnémításáért két éve indított kampány részének"

nevezte a történteket.  A véleménynyilvánítás erősen korlátozott Azerbajdzsánban, ahol a rezsimet bíráló hangokat a hatóságok határozottan elhallgattatják. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt