Goodfriend: A kormánynak a magyar állampolgárok által benyújtott korrupciós bizonyítékokról kellene beszélnie

külföld
2014 december 06., 08:02
comments 316

André Goodfriend, a leköszönő ideiglenes amerikai ügyvivő interjút adott a Népszavának.

Ebben többek közt elárulta, hogy mit gondol arról, hogy a republikánus John McCain szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort:

„McCain a saját véleményét képviseli a szenátusban. Ez a nagy előnye egy olyan törvényhozásnak, amelyben az emberek képesek vitatkozni, kicserélni a véleményüket.”

Az energiafüggőségről pedig azt mondta: az, hogy többek között Magyarország Oroszországból tervezett második csővezetéket építeni, és Paks 2 az, ami fenyegeti Magyarország energiafüggetlenségét. Az ügyvivő szerint az USA segíteni akar Magyarországnak az energiafüggetlenség megteremtésében, és Goodfriend egyetért a miniszterelnökkel, hogy az orosz forrásokra való támaszkodás fenyegette az energiafüggetlenséget.

Hogy hogy lenne itt nagyobb energiaverseny, arról azt mondta: most egyirányú a vezeték, és ez Európát/Magyarországot kiszolgáltatottá teszi. De ha ez megváltozik, a Közel-Keletről, és akár az USA-ból is jöhetnek energiahordozók.

Hogy mik aggasztják?

„A civil társadalom megfélemlítése folyik, NGO-k külföldi ügynököknek bélyegzése, egyes szervezetek adószámának felfüggesztése.”

Arról, hogy Orbán és Vida rágalmazásért beperelné Goodfriendet, azt mondta, nem véletlenül nem hozzák nyilvánosságra, hogy kiket tiltottak ki korrupció miatt az USA-ból. Eleve nem ő, hanem a Napi Gazdaság írta meg. Mint mondta:

„Ha tehát valaki jelentkezik, hogy engem a 7750-es proklamáció értelmében kitiltottak, akkor azt jelenti, hogy elismeri, hogy korrupt tevékenységben érintett.”

Szerinte a magyar kormánynak, „ahelyett, hogy arról beszél, nem látott az amerikaiak által benyújtott bizonyítékokat, a magyar állampolgárok által benyújtott bizonyítékokról kellene beszélnie”. Ha látta a magyar állampolgárok által benyújtott bizonyítékokat, be kellene mutatnia, mit is tesz. Nem az USA dolga, hogy bizonyítékokat szolgáltasson – mondta.

„A főügyészség hivatala 2013-ban 120 korrupciós ügyet nyitott meg, de ezek közül csupán 33-ban indított nyomozást. Tehát az emberek tettek feljelentéseket korrupt közhivatalnokokról, de nem hozták nyilvánosságra, kik ezek az illetők, milyen ügyekről van szó, ha a kormány eljárna ezekben az ügyekben, talán hasznos lenne, hozzájárulna a bizalomépítéshez” – mondta Goodfriend.

Arra a hírre, hogy a magyar kormány is kitiltana amerikaiakat, Goodfriend így vágott vissza:

„Ebben tudunk segíteni, átadjuk azon személyek listáját, akiket az Egyesült Államokban korrupciós tevékenységben bűnösnek találtak. Ha Magyarországtól kapunk egy ilyen listát, azt fogjuk használni. Az Egyesült Államok a korrupciós ügyeket nyilvánosságra hozza.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.