A magyar férfi, aki egymás után négyszer is fellép a Budapest Arénában

Popkult
2014 december 07., 12:52
comments 328

Ki jut eszedbe erről?

És erről?

Hát erről?

„Fedezd fel a remény történetét! Higgy a hihetetlenben!” (Havasi Symphonic reklámspot)

Hölgyeim és Uraim: Havasi Balázs zongoravirtuóz a hét végén 4× (négyszer!) megtölti a Budapest Arénát, vagy legalábbis több tíz ezer ember előtt játszik: pénteken a Telenorral adott zárt körű bulit (Andy Vajnáné persze ott volt), és miután a szombat délutáni és esti rendezvényre hamar majdnem mind elfogytak a jegyek, kiírtak egy vasárnap esti koncertet is. A jegyárak 8500 forintostól 28 500-asig terjednek.

De kicsoda valójában Havasi Balázs? Úgy értem: ki az isten ez az ember?

Leszarom Mozartot (1)

Havasi Balázs 39 éves, és a Wikipedia-oldala két nagyon erős állítással kezdődik: „Négy éves korában nővére zongoráján magától, hallás után kezdett el zongorázni. Hamarosan a legnagyobb klasszikus zenei tehetségek között tartották számon.” Miután elvégezte a Zeneakadémiát, öt évig az EMI-hez volt kötve, filmzenealbumokat adott ki, majd 2005-ben saját kiadót alapított, amivel szólózongora-albumokat adott ki.

Ezután a kevéssé ismert Unbending Trees projekttel lett ismert. Ezzel jutott el a világhírig, a Wikipedia szerint így: „A The Unbending Trees 2007-ben mutatkozott be Londonban. A BBC 6 felkérésére – Sebestyén Márta után második magyar előadóként – a zenekar radio sessiont vett fel. Később Tracey Thorn angol énekesnő feldolgozta You Are a Lover című dalukat, mely felkerült a világhírű előadó Love and Its Opposite című albumára is. Havasi így egy az egész világon terjesztésre kerülő, ezidáig több százezer példányban elkelt sikeralbum egyik zeneszerzőjévé vált.”

havasi symphonic

Jobbágy-szemkilövetés

2008-ban Dubajban megismerkedett Marjai Csaba kommunikációs szakemberrel és producerrel, a többi pedig már történelem. Kitalálták a Havasi Symphonic produkciót, ami 2009-ben kb. 100 zenésszel debütált a Zeneakadémián, ahol „Havasi 1 perc alatt 498-szor leütve ugyanazt a hangot a zongorán megszerezte a „világ leggyorsabb zongoraművésze” címet is, melyet a Guinness World Records bizottság képviselője a színpadon azonnal hitelesített is”. Erről Stephen Fry is beszélt a BBC-n:

Egy éve jelent meg a róla szóló könyv, amiben – mint minden médiamegjelenésében – kizárólag szuperlatívuszokban írnak róla. A néha kb. egy rammsteinosan repülő dobos előtt lángoktól ölelve, esetleg esőben zongorázó zongorista egyszer azt mondta, olyan biztosítása van, hogy ha csak egy ujja is megsérül, 25 millió forintot kap. (A Bors azt írta, kamaszként többször is eltörte az ujját a thai-box-edzéseken, egyszer pedig korcsolyával siklottak keresztül a kezén, de mára benőtt a feje lágya.)

Havasi tehát azon az úton megy, amit Liberace, a parasztvakító álkomolyzenei olasz-amerikai milliárdos showman és azóta annyi más már kitaposott. A magyar zongorista egyébként nagyon ritkán nyilatkozik, és általában nem vegyül a hazai celebekkel.

Kinek a kottájából játszik?

Neki olyan Kína, mint Kovács Bélának Oroszország: a nagyapja 1957-től egy magyar cég képviselőjeként évekig Kínában élt, mérnökként beutazta, és kínai nyelven tartott előadásokat, majd Havasi édesanyja is Kínába költözött, és a család a Pekingi Magyar Nagykövetségen lakott. 2010-ben összeállt az állammal és Kínában üzletelő Talentis Grouppal, hogy létrehozzanak egy nagyszabású kulturális projektet, amivel „egy Kína és Európa között átívelő kulturális híd megépítésére”. (Ebben rokonlélek Csűry Lajossal.)

Ez abban teljesedett ki, hogy 2011-ben Budapesten rendeztek egy estet, aminek a fővédnöke Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, díszvendége Schmitt Pál akkori államfő volt, a házigazdája Talentis Group alapítója, a leggazdagabb magyarok közt lévő Kenyeres Sándor volt. „A különleges program az egész közép-kelet-európai régióból vonzotta kiemelt vendégeit, akik között megtalálhatók voltak a legfontosabb kínai vállalkozások vezetői, diplomaták, illetve a magyar és az európai üzleti elit tagjai” – olvasható a havasi.eu-n.

Havasi fellépett a sanghaji világkiállításon is, „a koncertet a kínai nemzeti televízió is közvetítette, ezért becslések szerint közel 200 millió ember kísérhette figyelemmel”. 2010-ben és 2011-ben több kínai városban is zenélt (például Hongkongban és Shaoxingben), de fellépett Triesztben, a skóciai TED-en, és Mága Zoltán meg a HuNKuN Dance néptánccsoport mellett ő is ott volt 2011-ben a párizsi mezőgazdasági kiállításon.

A simicskista zongorista

Havasi egyre népszerűbb, nemcsak az állam szereti (tavaly ő zenésítette meg az augusztusi tűzijátékot), de a fonyódi Fidesz is az ő zenéjével írt kampánytörténelmet. Nemcsak kritikailag (az ő zenéjére indult útjára az Aranycsapat-mozdony!) és a közönség szemében sikeres, hanem anyagilag is.

A Symphonic Concert Management Kft. a 2010-es alapítás óta évről évre 100 millióval nagyobb bevételt produkál, tavaly már 400 millió volt a nettó bevétel (plusz 50 millió egyéb bevétel), az adózott eredmény pedig majdnem 30 millió volt. Idén ez csak a négy arénás koncerttel simán megdőlhet, a Bors szerint 600 millió is lehet a bevétel. Ebben benne voltak az állami megrendelések is: az MVM kétszer ötmilliót fizetett neki.

Voltak persze elhibázott húzásai is, például hogy a hooliganses Endivel közösen tartott DRUM & PIANO, azaz A hangszerek csatája – Dob és Zongora Párbaj show-ját a csaló Fortress szponzorálta. Azt pedig, hogy jó lóra tett-e, amikor a sárvári lovascentrum megnyitóján együtt pózolt az Orbán Viktorral újabban háborúzó Simicska Lajossal, még a jövő zenéje.

Mindenesetre – a csak 32 ezer lájkolója ellenére – úgy tűnik, hogy Havasi Balázs most van a csúcson, hiszen a hét végén nem kisebb sztárral lép fel négyszer is a Budapest Arénában, mint Lebo M.:

10 Havasi Balázs-hajú híresség

„Egészen fiatal korom óta mindig is érdekelt például a divat. A művésznek az egyik legfontosabb tőkéje a megjelenése, az imázsa. Az az ember, aki színpadra lép, már nem csak magával szemben tartozik felelősséggel, hanem a közönséggel szemben is” – mondta Havasi tavaly Ernyei Bélának a Havasi Balázs: a magyar Mozart című interjúban, amiből az is kiderült, hogy sárkányrepülőzött és Elvis volt a példaképe. A legjellemzőbb kelléke a haja, mióta leszámolt az Edvin Marton-emlékrőzsével.

havasi symphonic 2

Az elvadult Beckham-frizurával (fauxhawk, annak is az eurohawk változata) sokan kísérleteztek Tóth Gabitól Habony Árpádig, de náluk senki sem hozza jobban az eredetit:

Hooligans Endi

photo_camera Fotó: havasi.eu

Havasi és tettestársa, mint két tojás.

Czifra Noémi

czifra noémi

A régi idők Tatár Csillája egy évtizeddel megelőzte a korát.

Fabio Coentrao

photo_camera Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Az Irigy Hónalmirigy-es csávó

Kabai László tökéletesen lemásolta a frizurát.

Bochkor Gábor

Régóta elkötelezett híve a stílusnak, és úgy látszik, már soha nem adja fel.

Kedvek Richárd

Alföldi Róbert

alföldi róbert

Kiefer Sutherland

kiefer sutherland lost boys

Talán ez az őshaj, a nullpont: az Elveszett fiúk vámpírfőnöke.

Havasi Balázs

havasi balázs gif

Akárhogy is erőlködik bárki, a Havasi Balázs-haj legfőbb magyarországi képviselője Havasi Balázs.

Havasi Bertalan

havasi

Bárcsak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.