Fenyeget a Gazprom: örökre vége lesz az ukrán tranzitnak

gazdaság
2014 december 08., 15:40
comments 472

Alekszej Miller, az orosz állami gázcég, a Gazprom vezérigazgatója szombati tévéinterjújában hosszasan elemezte az európai gázpiac helyzetét. Azt mondta, hogy miután elkészül a Törökországon át a török-görög határ török oldaláig futó gázvezeték,

Ukrajna szerepét tranzitországként nullára redukálják.

A török vezetékről azután állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, miután Putyin múltheti bejelentésére leállt a Déli Áramlat gázvezeték építése. A Déli Áramlat Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián át Olaszországig szállított volna orosz gázt. Az új vezeték viszont csak egy törökországi gáztárolóig futna, onnan az épít tovább vezetéket, meg az visz gázt, aki csak akar, és aki csak hajlandó beruházni, hogy megteremtse a további gáztranzit technikai feltételeit.

A hír nemcsak Ukrajna, de az Ukrajnán keresztül futó Testvériség gázvezetékből gázt vásárló országok, így például Magyarország számára sem kedvező, hiszen ha Ukrajnán át nem jön több gáz, akkor

a jelenlegi infrastruktúrával Magyarország gáz nélkül marad.

Miller elmondta azt is, hogy Ukrajna természetesen vásárolhat tőlük gázt a Testvériségen, csak tranzitforgalom nem lesz már a régi szovjet vezetéken. Ezzel az oroszok célja pont az, ami az egész Déli Áramlat projekttel volt: hogy csökkentsék Ukrajna súlyát a régióban, és elkerüljék, hogy megismétlődhessen a 2009-es botrány, amikor az orosz-ukrán gázvita elmérgesedése miatt a Gazprom nem tudta maradéktalanul kiszolgálni a nyugati vevőit a Testvériségen.

Az új terv viszont Törökországot fogja nagyon-nagyon fontos gáztranzit-országgá tenni, Miller erről is beszél: szerinte Törökországnak ezzel olyan szerepe lesz, amilyen Németországnak északon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.