Egyházi nyomásra a vallási műsorok éléről visszahívták az MTVA rasszizmussal vádolt szerkesztőjét, de minden mást csinálhat tovább

POLITIKA
2014 december 11., 09:40

Siklósi Beatrixot nemrég nevezték ki a közmédia élére, a Népszabadság viszont most arról ír, hogy egyházi nyomásra máris távoznia kell.

Siklósi október 15-én lett a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője, a Népszabadsághoz viszont eljutott egy levél, amiben a nagy egyházak vezetői tiltakoztak a kinevezés ellen az MTVA vezérigazgatójánál. Az október 21-ei levelet Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András is aláírta.

"Siklósi Beatrix (...) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására"

- szerepelt a levélben, amit a hvg.hu idéz. Az egyházi vezetők azt is kifogásolták, hogy velük nem is történt semmiféle egyeztetés arról, hogy ki kerüljön ebbe a pozícióba

photo_camera Siklósi internetezget

Szabó László Zsolt válaszában azt írta, hogy sajnálja, hogy az egyházi vezetők a sajtóban megjelent támadásokat ismétlik, ugyanakkor hajlik a konszenzusra: önálló vallási szerkesztőség lesz, aminek a vezetőségét egyeztetés után választják majd ki.

Siklósi így a vallási műsorokért nem felel többé, de főszerkesztő maradt, és többi feladatköre is marad.

Siklósinak bőven akadt botránya korábban, a hvg.hu például izgalmas válogatást csinált Facebookos posztjaiból.

siklosi2

 

De hívta már meg műsorába a nyíltan Holokausztot tagadó David Irving történészt, és vett át kitüntetést ifjabb Hegedűs Lóránttól is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.