Habony Árpád annyira titkos tanácsadó, hogy beszélni sem akarnak róla a Fidesz vezetői

POLITIKA
2014 december 10., 23:54
comments 312

A Házon kívül a nagy Habony-rejtély nyomába eredt. Az RTL Klub utánjárós műsora sem jutott messzire annak kiderítésében, hogy a rendszeresen Orbán Viktor körül sürgölődő, de papíron sem a Fidesz, sem a Miniszterelnökség által nem alkalmazott Habony Árpád mit csinál és miből él. Már az is nagy szó volt, hogy a Fidesz vezetői egyáltalán elismerték, Habony létezik, ismerik, tanácsot ad.

Habony 2002 után tűnt fel a pártban, állítólag Deutsch "Soha nem fogyasztottam kábítószert" Tamás mutatta be Orbán Viktornak. 2006-ban már vele bukta a "Rosszabbul élünk, mint négy éve"-kampánnyal a Fidesz a választásokat. Ennek ellenére továbbra is Orbán bizalmi embere maradt, sőt, még befolyásosabb lett, mint korábban. Amire nem nagyon talált magyarázatot a műsor, és nem könnyítette meg a dolgát az sem, hogy Habonyról névvel egyetlen fideszes sem hajlandó nyilatkozni.

A Habonnyal jó viszonyt ápoló Rogán Antal frakcióvezető végül annyit hajlandó volt elismerni az Orbán környékén rendre felbukkanó férfiról, hogy valóban tanácsadó.

Minden politikus számára vannak olyan emberek, akik segítik tanácsokkal észrevételekkel. Nem titok, hogy Habony Árpád így van nem csupán a miniszterelnök úrral, hanem többünk esetében is.

Hogy ennek papíron miért nincs nyoma? Rogán szerint ez Habony döntése, aki formális pozíciót nem hajlandó vállalni, de ezt a frakcióvezető inkább a javára írja, mint hátrányára.

És ekkor jött a műsor legviccesebb része, ami ahhoz nem vitt közelebb, hogy Habony mi az úristent csinál pontosan és miből él, de azt pontosan mutatta, hogy milyen a hangulat körülötte. A Házon kívülben megkérdezték Habonyról Lázár Jánost, aki ugye a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

RTL: Ki az a Habony Árpád?

Lázár: Habony Árpád? (A szemöldöke felszalad.) Hát ez önök jobban tudják nálam, nem? (Elnéz oldalra, majd lefelé.) Nem hiszem, hogy nekem kellene megválaszolnom, hogy kicsoda Habony.

RTL: De most öntől szeretném megtudni. Segítsen nekünk.

Lázár: Egy kiváló szakember.

RTL: Mivel foglalkozik Habony Árpád?

Lázár: Ha jól tudom, akkor (oldalra néz) politikai stratégiával.

RTL: Tanácsadó?

Lázár: Hát én ezt nem tudom pontosan megmondani.

És aztán a riporter elárulja, hogy Rogán már elismerte a szörnyű nagy titkot, hogy Habony TANÁCSADÓ.

Lázár: Igen, én ismerem Habony Árpádot, többször találkoztam vele, rendszeresen tanácskozom vele, kikérem bizonyos kérdésekben a véleményét, de nekem nincs tanácsadói vagy hivatalos viszonyom vele.

RTL: Tehát önnek is ad tanácsot, de baráti alapon?

Lázár: Ismeretségi alapon szoktam vele konzultálni.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter még annyit elmondott, hogy Habony régóta van a politikai családjukban, "most meg nem mondom, hogy a Fidesznek vagy a miniszterelnök úrnak a politikai tanácsadója", de ezzel a bizonyos politikai családdal évtizedes kapcsolata van.

De visszatérve Rogánhoz. Tőle még azt is megkérdezték, hogy Habonynak  nagyon nagy befolyása van-e?

RA: (Erőltetett nevetés). Nézze, ha valaki ebből indul ki, a döntést mindig a politikus hozza. Ennek megfelelően a befolyás az egy vitatható kérdés minden esetben. Én nem hiszem, hogy erről az oldalról kellene megközelíteni az ügyet.

RTL: Milyen oldalról kéne?

RA: (Erőltetett nevetés). Olyan oldalról kellene megközelíteni az ügyet, hogy azt gondolom, hogy ő sose akart közszerepet vállalni, nem közszereplő ebben a formában, és az, hogy az ember kinek a véleményére hallgat és kinek a véleményére nem hallgat egy adott pillanatban az nem gondolom, hogy mindig a nyilvánosság elé tartozó kérdés.

Hogy hivatalosan honnan nem kap pénzt, azt kiderült. Például a Miniszterelnökségtől nem. Legalábbis Lázár szerint tőle erre egy vasat sem kap Habony, aki a kormánynak nem tanácsadója. Lázár szerint azt a miniszterelnöktől kellene megkérdezni, hogy neki tanácsadója-e Habony, mert erről a miniszternek (a Miniszterelnökséget vezető miniszternek) nincs információja. (Zavart nevetgélés végig.)

"Bizonyára Habony úr sokmindenkinek segíti a munkáját tanácsokkal"

- zárta le a témát Lázár. Nem kap pénzt a Fidesztől sem, és a milliárdos kormányzati megrendeléseket kapó Századvégtől sem, ahol irodája is van. A miből él Habony Árpád rejtély megoldását az sem segíti, hogy most már csak egyetlen cég van a nevén, a Színes Tinták Bt., aminek 2009 óta egyetlen fillér bevétele sincs.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.