Az ostoba férfiak: ostobák

meghökkentő tudomány
2014 december 13., 08:33
comments 91

Fontos kutatásról szóló tanulmány jelent meg egy tekintélyes brit orvosi folyóiratban. Szerzők által elővezetett "ostoba férfi elmélet" szerint "a kockázatkereső viselkedésben, a sürgősségi ellátásban fogadottakban és a baleseti halandóságban tapasztalható nemi eltérések azzal magyarázhatóak, hogy

a férfiak ostobák, akik ostoba dolgokat csinálnak".

A kutatás a Darwin-díjat elnyerők viselkedését tekintette át (ez a díj azoknak jár, akik azzal járulnak hozzá az emberi faj fennmaradásához, hogy lehetetlenül ostoba módon halnak meg, vagy válnak nemzőképtelenné). A 318 esetből 282 férfi volt.

Bár a tanulmány szerzői megállapítják, hogy elég torz lehet a statisztikai minta, ezzel együtt tény, hogy a férfiaknál valamiért sokkal gyakoribb a teljesen értelmetlenül ostoba viselkedés. Valamit talán mégiscsak nyernek vele: beavatási rítus vagy a férfi önbizalom növelése is állhat a kockázatkezelés összeomlása mögött.

Ábra is van, ami aztán tényleg minden kétséget eloszlat:F1.large

(NPRBMJ.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.