A Sony nem csak a női alkalmazottaknak, de a női színészeknek is kevesebbet fizetett

A legfrissebb kiszivárgott Sony-levelezések azt mutatták meg, hogyan működik Hollywoodban is a wage gap, azaz hogy a férfiak ugyanazért a munkáért jelentősen jobb bért kapnak, mint női kollégáik.

A tavaly bemutatott, a Sony és a Columbia Pictures gondozásában elkészített American Hustle című film stábjából Jennifer Lawrence és Amy Adams kevesebbet keresett, mint a férfi színészek. Annak ellenére is, hogy mindkét színésznőt később Oscar-díjra jelölték a szerepükért, a rendező David O'Russel, és három színész, Bradly Cooper, Christian Bale és Jeremy Renner is többet kapott a film forgalmazása után kifizetett bónuszokból. Ezt a bevétel alapján osztják ki, a profit egy részét százalékosan osztják fel a színészek között.

Egy most kiszivárogtatott levél szerint a stúdiók vezetői leveleztek is arról, hogy nincs teljesen rendben, hogy a férfi színészeknek 9-9-9 százalék jár, míg a két nő 7 százalékot vihet el az erre a célra kitalált keretből.

Az is igaz, hogy Lawrencet hamar kárpótolta az élet, a 251 millió dollár összbevételt hozó American Hustle után nemsokkal jött az Éhezők viadalának robbanása, ami után a főszereplő színésznő tízmillió dollár fölött vihetett haza, és a franchise még mindig folyamatos növekedésben van.

Az utóbbi hetekben kiszivárgott levelekből kiderült az is, hogy Sony férfi és női munkatársai között is komoly bérkülönbség volt. Hannah Minghella, aki Sony Columbia Pictures-es részlegének volt elnökhelyettese, közel egymillió dollárral kevesebbet, 1,5 milliót vihetett haza évente, mint kollégája, a teljesen hasonló a munkakört betöltő Michael De Luca.

Így is ő volt az egyetlen nő, aki egymillió dollár fölött keresett a Sonynál, szemben a 16 férfival, akinek sikerült megugrania ezt a bérszintet. (Business Insider)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.