Ferenc pápa nem mondott olyat, hogy minden állat a mennybe megy

vallás
2014 december 14., 14:19
comments 97

Az elmúlt pár nap szenzációja volt, hogy megjelentek hírek arról, hogy Ferenc pápa, szakítva némileg saját egyháza tradícióival is, arról beszélt, hogy mivel minden Isten szelleméből és szívéből lett, ezért Isten minden teremténye, így az állatok is feljuthatnak a mennyországba.

Írtunk erről mi is, ahogy számos más lap is, a New York Timestól az Independentig. Azóta azonban kiderült, hogy az egész világsajtó lukmennyre futott.

A tévedést az okozta, hogy az olasz Corriere delle Sera című olasz lap egy riportját vette át bénán egy külföldi újságíró, ami aztán hódító útjára indult a világsajtóban. Az eredeti, állatok és mennyország esetleges kapcsolatáról szóló mondatot még VI. Pál pápa mondta 1978-ban, és most a lap érdekességként idézte egy cikkben, ami tényleg Ferenc pápáról szól. És miközben a cikkben rendesen fel volt tüntetve a forrás, a címe megtévesztő volt: "A pápa és az állatok: A mennyország minden teremtmény előtt nyitva áll". 

Ez, meg a slendrián forráskezelés okozta aztán, hogy pár nappal később minden azzal lett tele, hogy Ferenc a mennyországba képzeli az állatokat. A Vatikán helyettes szóvivője, Ciro Benedettini meg is fedte az újságírókat, mert szerinte alapvető kötelességük lett volna, hogy ellenőrizzenek egy ilyen állítást.

És hogy mit gondol Ferenc pápa az állatok üdvözüléséről? Hivatalosan semmit. Mint a szóvivő szavaiból kiderült, jelenleg sokkal inkább szeretne a globális szegénységre fókuszálni.

Azaz nem arról van szó, hogy Ferenc szerint nem juthatnak az állatok a mennybe. Csak arról, hogy ő erről nem mondott egyelőre semmit. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt