Az Európa Tanács aggódik a magyar sajtószabadság miatt

POLITIKA
2014 december 16., 10:43
comments 92

Túl súlyos szankciókat tesznek lehetővé az újságírókkal szemben a magyar törvények, mondta Nils Muižnieks, az Európa Tanács - ez nem az EU szerve, jelenleg 47 európai ország a tagja - emberi jogi biztosa, aki szerint ezeket vissza kellene vonni, mert

korlátozza a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadságot is.

Példaként a rágalmazást emelte ki, amit szerinte dekriminalizálni kéne, az érte kiszabható büntetéseket pedig arányossá tenni.

De nemcsak a büntetőjogi törvények fenyegetik a magyar sajtószabadságot, hanem például a reklámadó is, ami Muižnieks megállapításai szerint kizárólag egy médiacéget vesz célba. Ez pedig a médiaszabályozással együtt már a sajtó sokszínűségét veszélyezteti.

Muižnieks beszélt arról is, hogy magyarországi látogatásán sok történetet hallott a nyomásgyakorlásról. Példaként Sáling Gergő, az Origó főszerkesztőjének elbocsátásáról beszélt. "Létezik nyomásgyakorlás" - mondta.

Muižnieks egyéb visszásságokra is felfigyelt. Kifogásolta, hogy Magyarországon a menekülteket túl gyakran veszik őrizetbe. "Úgy tűnik, hogy ezt önkényesen teszik. Nekem nem világos, hogy mi alapján vesznek valakit őrizetbe" - mondta. Őrizetbe vétel helyett szerinte hosszútávú, a menekültek beilleszkedését segítő programokat kéne indítani. (MTI, HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.