A harmincszorosára emelt adó miatt a SPAR nem hozza össze a jövőre tervezett 600 új munkahelyet

A SPAR-nak mintegy 400 üzlete van Magyarországon, ebből 24 működik franchise rendszerben. A 24-ből 16 vasárnap is nyitva tart.

Heiszler Gabriella cégvezető most arról beszélt, hogy szeretnék, ha 2015-ben a SPAR-üzletek közül több tíz átalakulna franchise rendszerűvé, és további 30 olyan boltot szeretnének bevonni a hálózatba, amelyek jelenleg nem a SPAR-hoz tartoznak

Azt is elmondta, hogy a SPAR kénytelen a megváltozott szabályozáshoz igazodni: 2015-ben nagyjából a 30-szorosára - 325 millió forintról 9 milliárd forintra - nő a kiskereskedelmi hálózat által fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, és a SPAR emiatt drasztikusan csökkenti a jövő évre tervezett magyarországi beruházásait.

Ez átszámítva azt jelenti, hogy a tervezett bő 18 milliárd forint helyett kevesebb mint 8 milliárd forint befektetést hajtanak végre 2015-ben, az elmaradt beruházások miatt nagyjából 600 új munkahely nem jön létre.

A kormányzat jelenlegi adópolitikája miatt elhalasztják nyolc új üzlet megnyitását, és nagyjából 30 áruház felújítását.

A vasárnapi zárva tartásról a cégvezető azt mondta, hogy a forgalmuk nagyjából 8 százalékát realizálják vasárnap. A vállalatnál abban bíznak, hogy a forgalom áttevődik a hét többi napjára, és így a bevételük nem fog számottevően csökkenni.

Erwin Schmuck ügyvezető igazgató pedig elmondta, hogy Magyarországon nagyon heterogén a vásárlóerő, és ezt a sokféle igényt egy franchise partnerként működő családi vállalkozás sokkal jobban ki tudja elégíteni. Ezért a SPAR, ami amúgy mit elmondták, nem multinacionális nagyvállalat, hiszen osztrák családi tulajdonban van kész elfogadni a szabályokat, ha azok minden piaci szereplőre egyformán vonatkoznak. Az alkalmazottak 70-80 százaléka szívesen dolgozna vasárnap, tette még hozzá.

A SPAR-nak több mint 13 ezer alkalmazottja van Magyarországon, ezzel saját számításai szerint az ötödik legnagyobb munkaadó. Tavaly 453 milliárd forint forgalmat ért el, ezzel a negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánc Magyarországon. Üzleteit naponta csaknem 600 ezer vásárló keresi föl. Csaknem ezer magyar cég a SPAR-üzletek állandó beszállítója, az eladott áruk 90 százalékát Magyarországon szerzik be. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.