Dalai láma: Inkább én legyek az utolsó dalai láma, mint hogy egy hülye jöjjön utánam

külföld
2014 december 17., 10:18
comments 109

A tibeti vallási vezető, aki még Tenzin Gyatso néven született, és tizennegyedik a dalai lámák sorában, a BBC Newsnight című műsorának adott interjút.

És arról beszélt, hogy nincs kijelölt utódja, a tibeti embereken múlik, hogy hogyan döntenek, mi legyen halála után. Ő amúgy 64 éve van hatalmon, 15 éves korában lett a tibetiek vezetője.

A dalai láma intézménye egy napon megszűnik majd. Ezek az ember alkotta intézmények megszűnnek.

- mondta erről az interjúban.

És szerinte nincs garancia arra, hogy valami hülye dalai láma nem következik majd utána, aki lejárathatja magát. Ez nagyon szomorú lenne, ezért ennél még az is jobb, ha egy több száz éves tradíció egy népszerű dalai láma idején szűnik meg.

A dalai lámák a tibeti hitvilág szerint reinkarnálódnak, egy fiatal fiú testében, akik a buddhista szerzetesek találnak meg.

(ANDREAS SOLARO / AFP)

Kína az utóbbi időben többször is jelezte, hogy jogot formál arra, hogy kiválassza a dalai láma utódját. A mostani láma azonban közölte, hogy ő nem fog újjászületni egy kommunista államban, amíg Tibet nem szabad.

A kínai külügyminisztérium szerint ők viszont a vallásszabadságban hisznek, éppen ezért tiszteletben tartják a tibeti buddhizmus hagyományait. Azaz kell legyen utód, a jelenlegi dalai lámát pedig hátsó gondolatok vezetik, és tagadni és eltorzítani akarja a történelmet, amivel a tibeti buddhizmus normális működésének árt.

Kína az ötvenes évek óta kezeli veszélyes szeparatistaként a mostani lámát, aki a tibetieket lázítja az ország ellen. A dalai láma 1959-ben, egy sikertelen felkelés után menekült Indiába, azóta is száműzetésben él. A láma azóta elnyerte a Béke-Nobelt, és nem függetlenséget, csupán autonómiát szeretne Tibetnek.

A láma aggodalma amúgy teljesen jogos, 1995-ben a tibetiek a második legmagasabb rangú, a Panchen láma reinkarnációját ismerték fel egy fiúban, de Kína a fiatalt házi őrizetbe zárta, és mást nevezett ki a helyére. A tibetiek többsége a mai napig elutasítja ezt a Panchen lámát. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.