Az Európai Unió Bírósága szerint az elhízás akár fogyaték is lehet

külföld
2014 december 18., 14:05
comments 128

Nagy horderejű, ám annál zavarosabb ítéletet hozott egy dán óvóbácsi, Karsten Kaltoft ügyében az Európai Unió Bírósága (ECJ).

Kaltoftot 2010-ben rúgta ki állásából munkáltatója, a városi tanács, mert az elhízott férfi

már lehajolni se tudott, hogy bekösse a gyerekek cipőjét.

Mi sem természetesebb, hogy pert indított a város ellen

diszkrimináció miatt.

Az ügy egészen a luxemburgi bíróságig jutott, ami most ítéletében kimondta, hogy

az elhízás bizonyos esetekben fogyatékosságnak számíthat.

Ez két dolgot jelent:

  • Egyrészt azt, hogy az elhízás nem számít magától értetődően fogyatékosságnak,

vagyis a konkrét esetben a dán bíróságnak, a jövőben pedig a hasonló ügyekben eljáró bíróságoknak eseti mérlegelésben kell eldönteniük, hogy az elhízott fogyatékos-e, vagyis elhízása akadályozza-e abban, hogy hatékonyan és teljes mértékben, a többi munkavállalóval egyenlő módon tudja ellátni munkáját.

  • Másrészt, ebből adódóan az ECJ ítélete totális jogbizonytalanságot teremtett.

"A döntés komoly gondot jelenthet a munkaadóknak, mert nem világos, hogy adott esetben jogszerűen járnak-e el, vagy sem. Az ECJ nem tekinti önmagában fogyatékosságnak az elhízást, ám a munkáltatók mégis diszkriminációs vádakkal nézhetnek szembe" - mondta Julian Hemming, az Osborne Clarke ügyvédi iroda munkajogásza. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.