További milliárdjainkba kerül a Széchenyi Bank

gazdaság
2014 december 19., 14:15

A Széchenyi Bank nagyjából száz betétesének összesen 3,7 milliárd forintot fog kifizetni a kormány – közölte ma Orbán Gábor, az NGM államtitkára egy mai háttérbeszélgetésen. Azért teszi ezt az állam, hogy

erősítse az állami hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat.

Az OBA 30 millió forintig garantálja a betéteket, az afeletti rész 49 százalékát fizeti még ki az állam (tulajdoni részesedésének megfelelően).

Tavaly nyáron az állam 3 milliárd forintot tolt bele a hitelintézetbe, ami Töröcskei István többségi tulajdonában maradt. Töröcskei még mindig az Államadósság Kezelő Központ elnöke (bár már beadta lemondását); azóta kiderült, hogy az MNB huzamosabb ideje tud róla, hogy saját érdekeltségébe tartozó cégeket hitelezett a bankjával, amivel egyébként egészen agresszívan terjeszedett, viszont annál is kevésbé meggyőző szakmaisággal vezetett.

Persze a kormány mossa kezeit: Orbán Gábor szerint a kártalanítás nem jelenti azt, hogy az állam felelősnek érezné magát a bank bukásááért.

Korábban arról lehetett hallani, a CIG Pannónia biztosító egyik leányvállalatának jelentős betéte van a Széchenyi Banknál.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.