Uraljuk a konyhát

ünnep
2014 december 22., 16:15

Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom? És a szalvéták, a díszek, szaloncukor akasztók megvannak? Csomagolópapír, cellux, masni, francba, Pista bának nem vettünk Unicumot. Oda kell tenni a levest. Hol a csirke? Basszameg, nem ez a fajta hús kellett volna! Oda a töltöttkáposzta. Gyűlölöm a szagát is. Kis gombóc, nagy gombóc…a torkomban ott. Sose lesz vége. A hal meg a fürdőkádban, hogy mossak hajat? Szépnek kell lenni, csillogni. A női magazinokban megmondták.

Te mit akarsz itt? Kisfiam, kifelé a konyhából, játsszál valamit! Minőségi idő, minőségi idő. Nesze egyél süteményszélét.

Te mit akarsz? Nem jó húst hoztál. Ennyit se kérhetek? Én meg itt robotolok, hogy szép legyen az ünnep, hagyjál.

tumblr_musi51yJIy1rtx2jro1_500

Nyomás

Az úgynevezett női lapok ilyenkor már hetek óta másról sem szólnak, mint ünnepi receptekről, ajándék- és dekorációs ötletekről.

Megmondják, hogyan legyél tökéletes háziasszony, szerető vagy családanya,

aki tökéletes ajándékokkal lep meg mindenkit. Ezeket egyedi módon, kreatívan, és ha lehet környezetre is odafigyelve csomagolja be, persze okosan spórol is mindeközben. Kicsit átalakítja a lakást, ünnepi hangulatot kölcsönöz, gondol a szegényekre és az elesettekre, a gyerekkel kézműveskedik eközben egy percre sem téveszti szem elől, hogy mindezt elegánsan könnyeden és a természetesen tegye, ünnepi ruhában, ünnepi frizurával. Facebookon vagy Instagramon rendesen ledokumentálva. Maradandó élményt szolgáltat a szerettei számára.

Ez a dolga.

Készül a bejgli, a torta, az aprósütemény, a mézeskalács, az ünnepi vacsora. Ragyog a lakás, jut idő relaxálni, szépítkezni, ünnepi sminkbe borulni. Csak lazán, csak könnyedén. 24 óra alatt 36 órányi meló munka mellett meg se kottyan! Ha nehéznek érzed, kérd meg (!) a férjedet: segítsen (!). Vagy legalábbis a szemétkivitelt és a karácsonyfa talpba való befaragását bízd rá, a közös ünnep közös munkával is jár. Biztos lehetsz, hogy ezt is örökké emlegetni fogja, plusz felcipelte a kólát a boltból. Elég teher neki, legalább az ünnepekkor hadd lazítson.

Mert így kell!

Így kell? Francokat.

Akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy mindenki szerint ez a dolgod, ha a kolléganő, az anyósod, vagy a szomszédasszony kéretlenül is benevezett a háziasszony bajnokságra, amelyben naponta közlik, ki hogy áll. Akkor sem, ha mint olvastuk, a nők háromnegyedének a világon senki sem segít a konyhában, bár ezt a felmérés készítői ők úgy fogalmazták meg, hogy "a magyar nők uralják a konyhát". Van egy tippünk, hogy a nők a ebben a formában az egész otthonukat uralják, de inkább csak széthajtják magukat. (Nem csak karácsonykor, egész évben. Minden évben.)

A karácsony nem szabadna, hogy őrült megfelelési kényszertől hajtott rabszolgamunkába, idegeskedésbe, veszekedésbe, majd mártíromságba torkolljon.

Az ünnepi stressz, majd megőrülés nem kötelező gyakorlat.

Lehet másképp

Ha előre tudod, hogy hullafáradtan tutira nem állod meg szó nélkül, hogy kedves rokonok tárgyalják a súlyodat, minősítik a ruhádat, mások életét és egészségi állapotát, indiszkrét kérdéseket tesznek fel a hajadonoknak, nevelik a gyerekedet, ezotériát vagy épp unortodox eszméket hirdetnek, pláne jobb, ha tartalékolod az energiáidat.

Ha képes vagy változtatni, szólni, kiállni magadért és osztozni a feladatokon, máris kevésbé stresszes az egész. Az ünnepi menüt sem kell, hogy egyedül elkészítsd, rokonokkal is lehet egyezkedni, hogy ki miből készítsen többet, hogy másnak ne kelljen, sőt jó eséllyel jobbat csinálnak nálad a profik, szóval lehet rendelni is. A takarítás, rendrakás, lakásdekorálás is bőven lehetne közös munka. Sehol nincs leírva, hogy ezekhez x kromoszóma szükséges.

Az ünnepek előtti robot, idegeskedés és kapkodás nem kell, hogy csak a miénk legyen, hogy csak ez legyen a miénk, de kötelezően.

A karácsony lehet jó. De tényleg. Még a nőknek is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.