A latin-amerikai tévék egymást tapossák a török szappanoperákért

2014 december 23., kedd 20:54
53

A nehéz sorsú Sehrazat és főnöke, Onur szerelméről szóló Ezer és egy éjszaka című török szappanopera annyi chileit ültetett a tévé elé az elmúlt hónapokban, hogy egyre több dél-amerikai tévécsatorna vásárol sorozatokat Törökországból. A kontinensen már arról cikkeznek, hogy a törökök szappanoperában verték meg a szappanopera királyait.

A chilei Mega tévécsatorna épp anyagi gondokkal küldött, mikor megvette az egyik nagyobb országos tévé által kidobott Ezer és egy éjszaka részeit. Márciusban „minden mindegy” alapon kezdték vetíteni a sorozatot, de legnagyobb meglepetésükre, az heteken belül a csatorna legnézettebb műsorává vált. A csatorna új nézőket is behúzott, és a növekvő bevételekből új műsorokat is tudott indítani. Úgy néz ki, idén valószínűleg a Mega lesz az egyetlen nyereséges chilei tévéadó.

A Mega azóta beszerzett még két török szappanoperát (a címeik: Mi Fatmagul bűne? és Ezel), és a többi chilei tévéadó is versengeni kezdett az alkotásokért. Chilén kívül a többi dél-amerikai ország is megérezte az új idők szeleit és spanyol hangalámondással vetíteni kezdték Sehrazat és Onur kalandjait Peruban, Uruguayban, Kolumbiában, Ecuadorban és - portugálul - Brazíliában. Argentínában és Bolíviában pedig jövőre indul az Ezer és egy éjszaka.

A török gyártók természetesen nagyon örülnek, hiszen bár Ázsiában és Európában eddig is taroltak az olyan sorozataik, mint például az itthon is játszott Szulejmán, Dél-Amerikába eddig nem tudtak betörni. Iparági szereplők szerint a török siker titka az lehet, hogy a klasszikus melodrámák forgatókönyves fordulataik használják a szappanoperák, a történetvezetés is hagyományos, és igyekeznek több romantikát, de kevesebb szexet a képernyőre vinni. Dél-Amerikában az utóbbi években pont a szexuálisan túlfűtött szappanoperák szaporodtak el, amiket sokan már a Latin-Amerikai szappanopera utolsó dobásának tartottak. (BI - AFP)