Titkok kiszivárogtatása miatt nyomoznak a bin Ladent lelövő (?) kommandós ellen

külföld
2014 december 24., 07:20
comments 17

Nyomozást kezdeményezett Robert O'Neill ellen az NCIS, ami nemcsak sorozatban létezik, hanem a valóságban is az amerikai haditengerészet nyomozóhivatala. O'Neill tagja volt az Oszama bin Ladent kivégző kommandónak, mi több, állítása szerint ő adta le a lövést, ami végzett a terroristavezérrel.

Mondjuk nem ő az egyetlen, aki ezt állítja: az abbottabadi bevetésről könyvet is író Matt Bissonnette is ugyanezt állítja - míg a kommandós csapat más, nevüket titokban tartó tagjai szerint igazából egy máig azonosítatlan kommandós lőtte agyon bin Ladent.

Az O'Neill elleni nyomozás részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy

tulajdonképpen kinek árulhatott el titkokat.

Ő Bissonnette-tel szemben nem írt könyvet a kalandról, csak újságírókkal beszélt az akcióban játszott szerepéről és a rajtaütés részleteiről. Szerinte ezekre nem vonatkozik az a titoktartási szerződés, amit még katonaként aláírt.

És bár most nyomozást kezdtek ellene, a különleges alakulatok tagjai közül többen is úgy vélik, hogy O'Neill semmi olyat nem mondott, amit a Fehér Ház munkatársai vagy magas rangú katonák ne szivárogtattak volna ki már az akció után. Bin Laden meggyilkolásáról annyi részlet szivárgott ki annak idején, hogy a New York Times szerint az akkori védelmi miniszter, Robert Gates konkrétan azt mondta, hogy a Fehér Háznak "kurvára kussolnia" kéne. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.