Egymillióan azért, hogy júliusban legyen a karácsony!

karácsony
2014 december 25., 07:40
comments 186

Te is az év nagy részében azt vártad, hogy majd december közepén, ajándékvásárlás közben, egy jó forralt bor mellett, a kesztyűd alatt megborzongva, az utcai díszkivilágítást nézve elmormolhasd magadban, hogy „pár nap, és itt a karácsony”?

Ugye, hogy rohadtul nem?!

Akárkivel is beszéltem – igaz, nem konzultáltam senkivel –, arra jutottam, hogy óriási kibaszás, hogy az év legvégén van a karácsony. Szinte minden érv ellene szól, gyakorlatilag csak az nem, hogy Jézus ekkor született (már ha ez igaz). Bár teljesen másról volt szó, amikor betiltották a Fehér Karácsonyt, ha szó szerint vesszük, volt benne ráció:

ha júliusban tartanánk a karácsonyt, az mindenkinek jobb lenne.

Hülyék azért nem vagyunk

Nyáron például sokkal olcsóbb lenne együtt ünnepelni. Rezsicsökkentés ide vagy oda, még mindig drága a gáz, pláne karácsonykor. Ehhez még hozzájön az is, hogy ősszel és decemberben kénytelenek vagyunk sokkal többet költeni ruhára is, karácsonyig csak a keményebb arcok húzzák ki sapka nélkül. És ha már az egész család együtt eszik: nyáron a friss alapanyagokat általában könnyebben és olcsóbban lehet beszerezni. Ezek persze nem jelenthetnek problémát a klasszikus protestáns etika követőinek, de hát hányan lehetnek ők manapság?

Karácsonyi lidércnyomás

Hányan viselnék könnyebben, hogy fafaragás közben, öt önjelölt szellemi kertész a capella utasításaitól megzavarodva, a jobb híján felkapott méretes konyhakéssel a sokadik ujjukat is levágják, ha közben nem kéne azon is görcsölniük, hogy a melóban a két ünnep között, az utolsó fizetett szabadnapjukon majd mennyi mindent be kell hozniuk? Júliusban ráadásul talán senkinek sem kellene valami durva vírussal küszködve arra eszmélnie, hogy csöpög az orra a levesébe.

Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb lenne ebben a másfél-két hétnyi téli iskolaszünetben megszervezni egy síelést, vagy egyszerűen csak egy jót pihenni mindenféle családi szervezési pánik nélkül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy karácsony nélkül is legyen téli szünet, de miért is ne lehetne, amikor eddigre a tanárokra is ráfér a pihenés. De ha mondjuk csak a karácsony 3 napjával is rövidebb a szünet, már annyival kevesebbet kell a júniusi szikrázó napsütésben a sötét fizikateremben szenvedni.

Képzeld el, hogy milyen jó lenne egy júliusi hosszú hétvégén annyit zabálni, mint a régi karácsonyi napokon. Az egy dolog, hogy a nagy melegben ehhez nem is lenne kedved, de ha mégis, másnap simán lebiciklizhetnéd, kiizzadhatnád, vagy lefuthatnád úgy, hogy nem kell attól rettegned, hogy a ház előtti tükörjég egy életre lebénít. (Nem is beszélve a rengeteg Ádámról, Tamásról, Dávidról, Istvánról és Jánosról, akiknek végre nem csak pszeudonévnapok jutnának az egy-nagy-ajándék-os opció helyett.)

Fürdőruhát viselő nő (b) és férfi (j) sétál a Balaton partján, a siófoki Aranyparton.
photo_camera Veled is megtörténhet: boldog karácsonyt! (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A Frank Sinatra-i hóeséses meghittségről meg annyit: mostanában kb. 11 fokos, szutykos karácsonyaink vannak. Júliusban bezzeg nem kellene az ajándékok mellett még a pufikabátot is cipelni a szarrá fűtött plázában.

Last Christmas I Gave You My Heart

Pár héttel az évzáró után, júliusban annak is kisebb a valószínűsége, hogy asztalcsapkodós veszekedésbe torkollik minden idők legfeleslegesebb és leggyűlöletesebb kérdése, amit csak egy gyereknek vagy unokának fel lehet tenni: „Suli megy?” (Felnőtteknél: „Mikor jön a baba?”) És ha mégis összejön a balhé, legalább nem kell a másnapi leléceléskor azért imádkozni, hogy az éjszaka befagyott motor beinduljon. Ha pedig szenteste dobnak, még a nyári esőben is jobb egy szál pólóban sírva végigrohanni az utcán, mint hóesésben.

A hideg, sötét december 24-i estéken egyébként is túl sok depressziós öli meg magát. De egy olyan nyári napon, amikor egész nap csicseregnek a madarak, és néha még este nyolckor sincs igazán sötét, ezeknek az elkeseredett embereknek is lenne még mibe kapaszkodniuk. Ha már megtartjuk a szeretet ünnepét, akkor legalább egy olyan hónapban legyen, amit lehet szeretni. A vakítóan világos nyári nappalokon szerencsére nem is lenne értelme mindent karácsonyi giccségőkkel kivilágítani.

Lesz még rosszabb

Ha pedig minden erőfeszítés ellenére/miatt mégis borzasztó lesz a nyári álomkarácsonyod, utána legalább nem csak egy heted, hanem egy fél éved lesz kipihenni a traumákat, és hogy erőt gyűjthess a legpokolibb ünnepre, a †szilveszterre†.

Disclaimer: ha a családom tagja vagy, ez az egész persze csak vicc volt, a többieknek véresen komoly.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.