https://img.444.hu/000_Par8062093.jpg

Pár héttel a kezdés előtt dőlt össze egy óriási installáció Európa következő kulturális fővárosában

2014 december 25., csütörtök 18:54
86

A belgiumi Mons városa januártól a cseh Plzen mellett lesz majd Európa Kulturális Fővárosa 2015-ben. Viszont 19 nappal a kezdés előtt összedőlt az egyik legnagyobb látványosságnak szánt szabadtéri installációjuk.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció, egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény, központi része szenteste omlott össze. Szinte csodával határos módon senkit sem temetett maga alá, de az utcát átmenetileg le kellett zárni a forgalom előtt.

(Fotók: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP)

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, miért dőlt össze Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger (Utas) című műalkotása, és egyelőre azt sem tudni, hogy újjáépül-e az EKF-program január 24-i hivatalos megnyitójáig. A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektnek nem csak rajongói voltak.

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást, egyet Van Gogh-ról, valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt