Hivatalosan is vége az afganisztáni háborúnak

A NATO és az Egyesült Államok vasárnap egy kabuli ceremónián hivatalosan is lezárta az afganisztáni ISAF-missziót. Az ISAF (International Security Assistance Force, magyarul Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) a NATO amerikai vezetésű stabilizációs hadereje volt Afganisztánban.

Felállítására még a 2001-es New York-i terrortámadás után hatalmazta fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa a NATO-t. Kezdetben Kabul környékét biztosította, később viszont az egész országra kiterjesztették az ISAF tevékenységét.

A misszióban 2010-ben szolgált a legtöbben, ekkor 140 ezer fős volt az 50 ország közös részvételével működtetett hadseregcsoport. A létszámduzzasztás Obama intézkedésére történt, az elnök ekkor határozott úgy, hogy egy nagy csapásban kell megtörni az afganisztáni felkelőket, hogy utána megindulhasson a csapatkivonás.

A 13 éve harcoló felkelők most sem különösebben gyengébbek mint máskor, az afgán vezetés tart is attól, hogy a csapatkivonás után újra destabilizálódni fog az ország. Az Egyesült Államok ezért is hagy nagyjából 13 500 katonát Afganisztánban, de az ő feladatuk már inkább csak a helyi védelmi erők támogatása és kiképzése, valamint a segítségnyújtás lesz.

(AFP)

Az ISAF misszióban magyarok is szolgáltak, 2004-ben érkezett Afganisztánba egy egész század. Feladatuk a kabuli reptér irányítása és 2006-tól Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetése volt.

A 13 évig tartó konfliktusban 3500 külföldi katona esett el, és nagyjából 1000 milliárd dollárba került. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.