Egy falusi háziorvos kipakol: A hetvenes években volt olyan rossz az ellátás, mint most, 2014-ben

Tbg
Egészségügy
2014 december 29., 07:08
comments 220

A Hvg a Csongrád megyei Földeák nevű település háziorvosával,  Csehpál Etelkával beszélgetett, aki drámai képet festett arról, az amúgy sem túl fényesen teljesítő állami egészségügyi rendszer, a leghátrányosabban a falusiakat érinti.

"20 évvel ezelőtt az történt volna, hogy megvizsgálom, beküldöm a szentesi kórház bizottsága elé, ott befektették volna, s talán egy-két héten belül meg is műtik. Most meg itt tartunk, hogy végignézem, ahogy meghal a néni"

- mesélte egyik pácienséről, akinek a mellében hónapokkal ezelőtt csomót tapintott ki, ám még egy mammográfiai vizsgálatra sem sikerült bejuttatni a szegény sorban élő, hálapénzra, utazásra képtelen páciensét.

Csehpál szerint teljesen általános falun ez a helyzet: a nagyvárosokban "csak" a hosszú várólistákkal kell megküzdeni, vidéken azonban rosszabb a helyzet, egy falusinak nem sok esélye van városi kórházba kerülni.

A gyógyszerre sincs pénzük, nemhogy a hálapénzre, hogy legalább felgyorsítsák a kezelést, sőt közmunka sem mindig akad, így pedig ingyenes egészségügyi ellátás sincs.

A nyugdíjas háziorvos egyébként decemberben már beszélt mindezekről egy szegedi tüntetésen, most pedig a Hvg-nek borította ki a bilit. (Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.