Goda Krisztina rendezővel erősít jövőre a Filmalap

Tbg
POLITIKA
2014 december 30., 12:39
comments 27

Sorban készíti az MTI a nagy állami kultúragyártó konglomerátumvezetőkkel az év végi nagyinterjúket, ezúttal Havas Ágnest, az Adny Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatóját kérdezték.

photo_camera Budapest, 2014. december 30.
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának Budapesten 2014. december 12-én.
(MTI/Fotó: Koszticsák Szilárd)

Havas beszámolt az elmúlt év eredményeiről, illetve a következő évről is elárult ezt-azt. Mivel az elmúlt 4 év számairól és eredményeiről magunk beszámoltunk errefelé, inkább a jövőre koncentrálunk, annyit elárulunk, hogy velünk ellentétben Havas Ágnes sikeresnek ítélte 2014-et.

Listaszerűen tehát:

Idén 5,1 milliárd forint folyt be a Filmalapba a hatoslottó eltérített adóforintjaiból: ebből 3,6-ot odaítéltek, 2,8 milliárdot folyósítottak. Így tehát két milliárd forinttal többől gazdálkodhatnak jövőre, bár a befolyó adótömeg előre nem kiszámítható.

Két nagy filmterv kapott zöld utat. Enyedi Ildikó: A testről és a lélekről, illetve Kenyeres Bálint: Tegnap c. filmjei. Utóbbi koprodukciós film lesz, öt ország finanszírozza.

Felkészül (azaz előkészítésre támogatást kapott): M. Kiss Csaba: Brazilok, Gigor Attila: Kút és Vranik Roland: Állampolgár c. filmtervei.

Gigaprodukció - a Pálfi-féle Toldi kapitulációja után - csak egy lesz: Herendi Gábor: Kincsem c. filmjének gyártása elindulhat 2015-ben.

Bemutatók, elkészült filmek 2015 elejére: Dumapárbaj (Január 15.), Parkoló (22.), Mancs (29.), Liza, a rókatündér (február 19.)

2015-ben bemutatható állapotba kerülhet: Till Attila: Tiszta szívvel, Dési András György és Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod, Bereczki Csaba: Soul Exodus, Fliegauf Bence: Liliomösvény, Madarász István: Hurok, Árpa Attila: Argo 2. , Nemes Jeles László: Saul fia,  Gárdos Péter: Hajnali láz, Mátyássy Áron: Víkend, Kern András: Gondolj rám. (És ami az MTI-s anyagból kimaradt: Goda Kriszta: Veszettek).

Havas Ágnes szerint a legfontosabb, hogy a filmek marketingstratégiáján javítsanak jövőre: ez is hozzájárult, hogy nagyott bukott Török Ferenc filmje (Senki szigete), pozitív példaként hivatkozott viszont az önerőből forgatott VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanra, illetve a Swingre, amely már kapott támogatást a marketingre. (Ennek ellenére nem kezdett túl jól, most 37 ezer nézőnél jár)

Ketten távoznak a döntőbizottságból (ők döntenek a több száz millió forintos támogatásokról): Divinyi Réka visszamegy forgatókönyvet írni (Ő egyébként írt olyan könyvet, amit később támogatott a Filmalap, szóval elég összeférhetetlen volt eddig is.).

Elköszön Miskolczi Péter is, akinek sok volt, hogy a Pálfi-féle Toldi lekerült a Filmalap projektjei között. (Miskolczi egyébként Pálfi György három filmjénél volt producer :).

Érkezik: Goda Krisztina (rendező, Kamélon, Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem - amelynek producere Andy Vajna mostani kormánybiztos volt) és Kálmán András, a Mafilm Audio Kft. ügyvezető igazgatója, aki korábban a Vajna-érdekeltségek közé is tartozó forgalmazó céget, az Intercomot vezette.

Havas elmondta, azzal, hogy tovább nőtt (25%-ra) a filmgyártás leírható adókedvezménye több bérmunka érkezett az országba, 24,7-29,7 milliárd forintra becsülte a produkciók költéseit. Azt nem tudom, mennyi volt tavaly, ő sem mondta.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.