Öt dolog, amit az ázsiai polgári repülésről tudni érdemes

Tbg
2014 december 30., kedd 10:50
15

Bár idén sem lett kiemelkedően több baleset és haláleset az előző évekhez képest a polgári repülésben, csak Malajzia két utasszállítót vesztett el idén. Az AP ezért összeszedett öt dolgot, amit az ázsiai polgári repülés állapotáról tudni érdemes.

1.) A térség szinte kizárólag gyorsan fejlődő gazdaságokkal rendelkező országokból áll, amelynek egyre több polgára engedheti meg magának - akár üzleti, akár turisztikai céllal - a repülést. A helyi légitársaságoknak komoly gondot jelent a rohamosan növekvő igények kielégítése, a pilóták, műszaki személyzet és légikísérők képzése.

2.) Jelenleg 1600 repülőgép működik a délkelet-ázsiai térségben, és ugyanennyit már megrendeltek. Ilyen a világon nincs másutt, és jól kifejezi azt a rohamtempót, amiben a polgári repülés növekszik.

3.) A Csendes-óceáni térségre koncentrálódik a világ polgári repüléseinek 31%-a, ez húsz év alatt 42%-ra nőhet. (Évente jelenleg 2,9 milliárd utas volt a levegőben, ehhez a térség 1,8 milliárdat fog hozzátenni.)

4.) A pilótaképzés nem tudja az igényeket kielégíteni: a következő két évtizedben 216 ezer pilótát kellene kiképezni.

5.) A pilóta- és egyéb repüléshez kapcsolódó bérek emelkedése nem követi a képzés költségeit, ráadásul versenyképessé sem teszi a szakmát, egyelőre nem vonzó a pilótakarrier arrafelé. (AP)