Szijjártó: A felénél tartok

Interjút készített Szijjártó Péter külügyminiszterrel az MTI, amely sorban vadássza le így év végén a kormányzati potentátokat.

"minden változást aggodalmak kísérnek, számított a támadásokra is, de ezek nem tántorítják el."

- mondta a külügyminiszter a nagy személycserékről a tárcánál (a bizalmi posztok nagy részét dunakeszi futsalcsapattársai kapták.).

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

Úgy látja, a felénél tart a külpolitika átalakítása.

A pragmatikus, az üzleti kapcsolatokat előtérbe helyező új magyar külpolitikáról azt mondta, fontos, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk, "milyen értékrendet képviselünk", de látni kell, hogy például az USA milyen szorosan működik együtt Kínával gazdaságilag, vagy hogy az EU-s szankciók óta éppen az amerikai-orosz kereskedelmi forgalom nőtt.

"Magyarországnak is pragmatikus külpolitikát kell folytatnia"

A keleti nyitásról:

"nem lehet elvárni, hogy egyik napról a másikra sikereket hozzon, a kapcsolatépítés időigényes, de eredményekkel kecsegtet. A sikerek között említette, hogy nőtt a magyar export Kínába, Japánba, Dél-Koreába, Vietnamba, Törökországba, Macedóniába, Szerbiába, Egyiptomba és Marokkóba."

Az amerikai kitiltási ügyről ezt:

"A magyar-amerikai viszony gazdasági és biztonságpolitikai szempontból kiváló - hangsúlyozta. A politikai kapcsolatokban vannak nyitott kérdések, ezek megoldása a két ország közös érdeke, a rendezéshez közös erőfeszítés kell - emelte ki."