A nyugaton élő diaszpórát vádolja a sikertelen puccs támogatásával a gambiai diktátor

külföld
2015 január 03., 14:57
comments 30

 

photo_camera Yahya Jammeh és Barack Obama találkozása. Forrás: wikipédia

Megpróbálták megdönteni a 20 éve uralkodó Yahya Jammeh (b2) gambiai diktátor uralmát. Kedd hajnalban támadtak fegyveresek a fővárosi Banjulban található elnöki palotára, amikor az államfő Dubaiban tartózkodott. A gyorsan hamvába holt puccskísérletet az elnöki testőrséget korábban vezető, az amerikai West Point katonai akadémián végzett Lamin Sanne vezette, aki életét vesztette az összecsapásokban.

Banjulban az elnökhöz hű hadsereg letartóztatásokba kezdett, sokak szerint az elnök a hatalmát megkérdőjelező emberi jogi szervezetekkel igyekszik majd leszámolni. A gyorsan hazatérő elnök megígérte, hogy senkinek sem fog kegyelmezni, és az Amerikában, Angliában és Németországban élő gambiai diaszpórát tette felelőssé. Jammeh szerint ez még csak puccskísérlet sem volt, csak egy sima terrortámadás.

Yahya Jammeh 1994-ben szintén puccsal jutott hatalomra, amikor 29 évesen megdöntötte Sir Dawda Jawara uralmát. Jammah színes személyiség, állítása szerint gyógyfüvekkel képes kezelni az AIDS-et és az asztmát. A melegeket nemrég élősködőknek nevezte, akikkel ugyanolyan keményen, ha nem keményebben, kell felvenni a harcot, mint a maláriával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.