Két embert vádoltak meg az Egyesült Államokban a gambiai puccskísérlet miatt

külföld
2015 január 05., 20:07
comments 36

December 30-án hajnalban fegyveresek támadtak a gambiai elnöki palotára, hogy megdöntsék a nyugat-afrikai országot 20 éve kormányzó diktátor, Yahya Jammeh uralmát. A puccskísérlet végül kudarccal végződött. Az AIDS-et gyógyfüvekkel gyógyító, a melegeket élősködőknek tartó elnök épp Dubajban volt, de hamar hazajött, és azt mondta, lesújt az általa terrortámadásnak nevezett puccskísérlet szervezőire, akik szerinte a nyugatra költözött/menekült gambiai diaszpóra tagjai. A hadsereg letartóztatásokba kezdett, sokak szerint az elnök a hatalmát megkérdőjelező emberi jogi szervezetekkel is így akarnak leszámolni.

Közben az Egyesült Államokban letartóztatták a Gambiából hazatérő 46 éves Papa Faalt és az 57 éves Cherno Njiét, mert az amerikai hatóságok szerint ők is részt vettek a puccskísérletben. Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter szerint az Egyesült Államok törvényei alapján is elítélhető a két férfi, hiszen az amerikai törvények is tiltják, hogy valaki egy idegen államhatalom erőszakos megdöntésére összeesküvést szőjön.

Papa Faal kihallgatása során egy FBI-ügynöknek elismerte, hogy tagja volt a puccsért felelős fegyveres csoportnak. Ezen kívül Faal Cherno Njiét a puccskísérlet egyik vezetőjeként és finanszírozójaként azonosította. Elmondta, hogy ha sikerül a puccs, Njie lett volna Gambia átmeneti vezetője. (SaharaReporters, al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.