Szíria McCain miatt panaszkodik az ENSZ-nél

Bassár el-Aszad elnök szíriai kormánya az ország ENSZ-nagykövetén keresztül arról panaszkodott a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának, hogy John McCain amerikai republikánus szántor, Bernard Kouchner korábbi francia külügyminiszter, Peter Galbraith nyugalmazott amerikai diplomata és más személyek (újságírók, politikusok) vízum és engedély nélkül léptek Szíria területére, megsértve ezzel az állam szuverenitását.

A szíriai ENSZ-nagykövet arra kérte a Biztonsági Tanács tagjait (a felsorolt nevek miatt elsősorban az Egyesült Államok és Franciaország képviselőjét), hogy gyakoroljanak nyomást kormányaikra annak érdekében, hogy hazájukban felelősségre vonják a Szíriába illegálisan belépő személyeket. A szíriai követ külön kiemelte az amerikai John McCain szíriai látogatását, melynek keretében a szenátor 2013 májusában Bassár el-Aszad uralma ellen harcoló lázadókat keresett fel, erről pedig a szenátor szóvivője sem csinált titkot.

Szíria újságírók, külföldi diplomaták és katonai vezetők beutazásait is sérelmezi. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.