A Charlie Hebdo a keresztényeket sem kímélte

külföld
2015 január 07., 19:56
comments 287

A francia Charlie Hebdo hetilapnak korábban is meggyűlt a baja az iszlám hit radikális követővel. 2011-ben megjelentettek egy Mohamed prófétával foglalkozó különszámot, és emiatt Molotov-koktélokat dobtak a szerkesztőség épületére. Ez persze nem mérhető a szerdai támadás brutalitásához, melyben a lap 10 alkalmazottját és 2 rendőrt gyilkoltak meg feltehetően iszlám szélsőségesek, akik azt kiabálták, hogy megbosszulják a prófétát és hogy Allah hatalmas.

Azonban - ahogy a Quartz cikke figyelmeztet - a Charlie Hebdo egyáltalán nem volt annyira iszlámellenes, mint amennyire vallás- és társadalmi intézmény-ellenes. A lap karikatúráiban és szövegeiben mindvégig védte az

„istenkáromláshoz való jogot”.

(Egyébként ez is a szerdán meggyilkolt egyik karikaturista, Bernard Velhac mondása volt.)

Stéphane Charbonnier, a lap másik, szintén szerdán meggyilkolt munkatársa pedig 2012-ben a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, hogy ugyan minden héten publikálnak karikatúrákat, de az emberek csak akkor értelmezik ezeket hadüzenetként, amikor a próféta személyéről vagy a radikális iszlámról szólnak.

2011-ben a Mohamed-különszám körüli felháborodás idején arról beszélt a lap egyik szerkesztője, hogy a lapot 13-szor perelték katolikus szervezetek, de csak egyszer muszlimok.

A kontraszt érdekében a Quartz közölt néhány Charlie Hebdo-címlapot, ami kifejezetten a keresztény vallást vette célba.

  • Ezen itt a katolikus egyház melegházasság-ellenességével vicceltek. Le Pére = az Atya, Le Fils = a Fiú, Le Saint Espirit = a Szentlélek

charliehebdo31

  • A pápa túl messzire megy! - "Ez az én testem." (mondja XVI. Benedek pápa, ostya helyett egy óvszert tartva)

charliehebdo4

  • ISTEN NEM LÉTEZIK "Az szar. Voltak kétségeim." - így a pápa.

charliehebdo24

  • A kis Jézus igaz története - A gyermekkor az apokrif Evangéliumok és más szövegek után. (Ebben a számban Jézust tanárai kínzójának, homokozóban gyógyítónak, gyerekgyilkosnak, hiperaktív gyerekkirálynak és férfiak megvakítójának is nevezik.)

charliehebdo5

  • Egy modern pápa. "Hé, Isten, van egy kis samponod? Ne már! Halló! Halló!" - mondta itt már Ferenc pápa

charliehebdo6

  • Pedofil püspökök "Csinálj filmeket, mint Polanski." - szól a tanács a bűnbe keveredett püspöknek.

charliehebdo7

  • Vatikán: Egy újabb meghamisított szavazás. Miközben Jézus a keresztről azt mondja, hogy: "Engedjetek le, szavazni akarok!"

charliehebdo8

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.