Azonosították a Charlie Hebdo elleni támadás elkövetőit

külföld
2015 január 07., 21:36
comments 681

Azonosították a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni véres támadás három elkövetőjét - jelentette szerda este a legnézettebb francia televízió, a TF1 egy francia honlap, a metronews.fr információját közölve.

Az ardennes-i l'Union című regionális lap birtokába jutott értesülések szerint a három elkövető jelenleg a Párizs melletti Pantene-ben, illetve Reims-ben tartózkodik. Mindkét városba kiszálltak a bűnügyi rendőrség különleges egységei.

A Metronews értesülései szerint a három férfi 18, 32 és 34 éves. A két idősebb férfi, Said és Chérif Kouachi fivérek, Párizsban született francia állampolgárok. A harmadik férfi, Hamyd Mourad hajléktalan, róla nincs közelebbi információ, a l'Union szerint egy Charlesville-Mézieres-i gimnázium tanulói névjegyzékében szerepel. Róla azt sem tudni, hogy milyen állampolgárságú.

Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport, a Párizs 19. kerületének iraki leányszervezete gúnynéven ismert szervezet tevékenységében. Cinkostársaival együtt tucatnyi fiatalt buzdított arra, hogy 2003 és 2005 között Irakba menjen harcolni. 2005-ben állították elő, amikor maga is Irakba készült. A bíróság három évi – ebből másfél évi letöltendő és másfél évi feltételes - börtönre ítélte.

A Le Point azt is tudni véli, hogy a Kouachi-testvérek algériai származásúak és Szíriában is harcoltak, 2013 nyarán érkeztek vissza Franciaországba. A lap szerint Chérif Kouachit azért tudta azonosítani a rendőrség, mert iratait abban a Citroenben hagyta, amivel a helyszínre érkezett a három támadó, majd menekülés közben egy karambol után hátrahagyták, hogy egy lopott Clióval menjenek tovább.

Hogy a támadók milyen szervezet nevében cselekedtek, arról egyelőre keveset tudni, de a 20minutes.fr szerint az egyik tanú hallotta, ahogy egy merénylő azt kiabálja:

„Mondjátok meg a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida!”

Az AP amerikai hírügynökség nevük elhallgatását kérő illetékesekre hivatkozva szintén azt jelentette, hogy a három férfi egy jemeni terrorhálózattal állt kapcsolatban.

Több francia újság is arról ír, hogy a feltételezett elkövetők Reims-ben vannak. Az AFP rendőrségi forrása szerint a francia hatóságok este 11-kor indítottak itt akciót a három férfi elfogására. A város Párizstól nagyjából 1 óra 40 percre van autóval, keletre. A Le Monde rendőrségi forrásai szerint azonban jelenleg Párizs XIX. kerületében és Charleville-Méziéres-ben, Mourad szülővárosában zajlik a keresés.

A Le Monde tudósításában éjfél körül jelent meg, hogy a rendőrségi akció a Vöröskereszt Reims-i székháza körül zajlik. Az újság azonban azt nem tudja megerősíteni, hogy a gyanúsítottak is a helyszínen vannak.

A rendőrök épületeket vizsgálnak át Reimsben:

Közben a LesEchos tudósítása azt írta 0:20 körül, hogy a rendőrség Párizs-környéki és strasbourgi razziái befejeződtek, de senkit nem tartóztattak le. Reimsben közben egyre több rendőrautó hagyja el a helyi rendőrséget, és indul a keresőakció által érintett területre.

Ide kattintva lehet követni az iTélé élő adását, amiben közvetítik a Reims-i akciót. A csatorna helyszínen lévő tudósítója folyamatosan tweetel is, itt a profilja:

// ]]>

A Le Monde szerint nem igazak azok a pletykák, melyek szerint a gyanúsítottakat elfogták volna Reims-ben, 0:35-ig nem történtek letartóztatások a rendőrség szerint.

Ebben, a lenti a tweetben is azt írják, hogy bár több épületet még figyelnek, több rendőr is elhagyta a keresés helyszínét. Letartóztatás és lövöldözés sem volt eddig (ezt 1:07-kor írom).

// ]]>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.