Bezárja 15 európai bázisát az amerikai hadsereg

külföld
2015 január 08., 20:54
comments 61

Költségvetési takarékoskodás és létszámcsökkentés miatt az amerikai védelmi minisztérium 15 katonai bázis bezárásáról döntött Európában. Az intézkedésekkel 500 millió dollárt szeretnének megtakarítani évente. A legfontosabb döntés, hogy

az amerikai légierő felszámolja jelenlétét a brit királyi légierő mildenhalli bázisán,

ahonnan jelenleg utántöltő, felderítő és különleges hadműveleteknél használt repülőgépek szállnak fel 3200 fős kiszolgáló személyzet támogatásával. Családjukkal együtt hat éven belül távoznak.

  • Németországban több, a hidegháborúból megmaradt kisebb létesítmény szűnik meg.
  • A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken található Lajes légitámaszpontról 500 főt vonnak ki, az ottani erők kétharmadát.
  • Olaszországban viszont 300 fővel több amerikai katona fog szolgálni.

Derek Chollet védelmi miniszterhelyettes szerint mindez nem csökkenti az amerikai erők harci képességeit,

"azt a képességet, hogy megfeleljenek a szövetségesek és partnerek irányában vállalt kötelezettségeknek."

A tervek szerint 2020-tól kezdve két századnyi F-35 típusú harci repülőgépet telepítenek a RAF Lakenheath nevű, közelben lévő bázisára, ahol jelenleg is állomásoznak amerikai harci repülőgépek. Ha a szupergép valaha elkészül.

Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 67 ezer katonát állomásoztat Európában. A Pentagon szerint odahaza mintegy 20 százalékos kapacitásfelesleg van, és először ott kellene takarékoskodni, de ezt a törvényhozás határozottan visszautasította, elvetve bármiféle hazai bezárást. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.