Így nyernek a terroristák

külföld
2015 január 08., 08:26
comments 866

Az angolszász sajtóban több nagy szerkesztőség döntött úgy szerdán, hogy nem hozzák le, vagy legalább kicenzúrázzák a Charlie Hebdo provokatív karikatúráit a francia szatirikus lap elleni gyilkos támadásról szóló híreikben.

A szélsőségesek pont ezek miatt a karikatúrák miatt végezték ki a lap tíz munkatársát.

A brit Telegraph például ezzel a képpel illusztrálta élő közvetítése egyik posztját:

Képgalériájukban pedig ezt a képet közölték Stéphane Charbonnier-ről, a lap meggyilkolt szerkesztőjéről:

Charb ezen a képen amúgy ezt a címlapot tartja a kezében:

ch06

A képen nem Mohamedet ábrázolják amúgy, hanem egy imámot, akit egy rabbi tol.

De még az általában provokatív New York-i bulvárlap, a Daily News is megfutamodott. Két képet is közöltek Charbonnier-ről, mindkettőn kipixelezve a Charlie Hebdo címlapját:

nydailynews_edit

A nagy képügynökségek közül az AP eltávolította oldaláról azokat a képeket, amelyeken látszanak a provokatív címlapok. Paul Colford, a hírügynökség szóvivője szerint azért, mert "évek óta irányelvünk, hogy tartózkodunk a szándékosan provokatív képek közlésétől".

Ezért aztán azt a három képet is eltávolították archívumukból, amin látszott az Intouchables 2 című karikatúra. Ezt azzal indokolták, hogy a képeket nem az AP fotósai készítették, hanem szabadúszok.

De cenzúrázott a New York Times és a CNN is. Előbbi szóvivője azt írta, hogy "A Times standarjai szerint általában nem publikálunk olyan anyagokat, amelyek szándékosan sértik mások vallási érzékenységét. Gondos mérlegelés után a Times szerkesztői úgy döntöttek, hogy a kérdéses karikatúrák körülírása elégséges információt ad majd az olvasóinknak a történtek megértéséhez".

A CNN szerkesztői pedig - a hírtévé még csak kipixelezett képeket sem mutatott - szóvivője szerint "aktívan tárgyalnak" arról, hogy mi volna a legjobb módja a tudósításnak a "felkavaró történésekről". "Bár jelenleg nem közlünk képeket a Charlie Hebdo sok muzulmánt felháborító Mohamed-karikatúráiról, mindenkit arra ösztönzünk, hogy részletesen írják körül azokat tudósításaikban" - mondta szóvivőjük.

Értelmes indokot csak Stephen Pollard, a Jewish Chronicle című brit lap szerkesztője talált:

"Könnyű támadni a lapokat, amik nem közölték a képregényeket, de nézzük a szerkesztői dilemmát: minden elvem szerint közölnünk kéne a képeket, de milyen jogon veszélyeztetném a stábom életét csak azért, hogy nyomatékosítsak valamit?" (Via Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.