"A férfiembernek szexualitása van, a nőembernek reproduktív kapacitása"

fogamzásgátlás
2015 január 09., 18:27
comments 245

A Nol.hu arról ír, hogy

az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség javaslatára az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót levette a receptköteles készítmények uniós listájáról.

A szer elméletben minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből.

Vagy nem. A lap által megkérdezett szakértők sem értenek egyet abban, hogy a tagállamok dönthetnek-e másképp, illetve hogy közösségi vagy tagállami hatáskörbe tartozik a vényköteles szerek körének meghatározása.

Egyszer már engedélyezték

Magyarországon 2011 augusztusában egyszer már majdnem recept nélkül kaphatóvá vált az esemény utáni tabletta. A több éves egyeztetés után született döntést azonban a gyógyszerészeti intézet, a GYEMSZI gyorsan visszavonta.

Ha akkor bevezették volna a vénymentes sürgősségi fogamzásgátlót, akkor a 16 év feletti nők a gyógyszertárakban egy kérdőív kitöltése után megvásárolhatták volna a szert.

Az illetékes szakmai kollégium nőgyógyászati és gyógyszerellátási gyógyszerészeti tagozata akkortájt alaposan megvizsgálta, hogy teljesíthetők-e a tablettával szemben az elvárt biztonsági feltételek. A tabletta káros fizikai mellékhatásai a szakértők szerint nem is említhetők egy lapon azokkal a lehetséges szövődményekkel, amelyek egy művi abortusz esetén merülnek fel.

Kétségtelen, hogy a széleskörű felvilágosító kampány egy bevezetés során nem megspórolható, hiszen a készítmény nem alkalmas mindennapos fogamzásgátlásra, de biztos, hogy több külföldi példa, működő gyakorlat létezik a probléma megoldására.

Európa nagyobbik felében szabadon megvásárolható

Az EU tagországainak többségében egyébként engedélyezik a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vény nélküli elérhetőségét, még a konzervatív számító Írországban is recept nélkül lehet hozzájutni az esemény utáni tablettához, Nagy-Brittanniában pedig ingyenesen hozzájuthatnak a 16 éven felüli nők. Az USA-ban pedig hosszas a Legfelsőbb Bíróság 2013-as döntése értelmében minden megkötés nélkül megvásárolhatóak az esemény utáni fogamzásgátló tabletták a gyógyszertárakban.

Az esemény utáni tabletta 72 órán belül fejtik ki hatását. Az első 24 órában 95%-os, a másodikban 85%-os, míg a harmadik napon 58%-os valószínűséggel kerülhető el vele a terhesség.

A Patent munkatársa, Tüdő Petra a Nol.hu-nak elmondta, itthon az elmúlt években ennek ellenére egyértelműen megnehezítették a gyógyszerekhez való hozzájutást. Míg korábban bárki beeshetett egy olyan klinikára, kórházba, ahol volt éjjel-nappal sürgősségi fogamzásgátlás, ma már ezt nem lehet megtenni - fogalmazott.

A cím egy idézet a cikkből, Adamik Máriától, a szabályozás országonkénti kigyűjtése a mi művünk.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.