A párizsi terroristák évek óta nem repülhettek volna az USA-ba

Évek óta rajta volt az Egyesült Államok egyik elit listáján a 32 éves Chérif Kouachi és a 34 éves bátyja, Said – tudta meg a Yahoo News nemzetbiztonsági forrásból. Először csak az egymillió főt tartalmazó listán, a potenciális terroristákkal kapcsolatban álló személyek között tartották őket nyilván, de aztán úgy érezték, beférnek a 47 ezer ember közé, akik nemzetbiztonsági és légiforgalmi kockázatot jelentenek. Hogy pontosan mikor figyelt fel rájuk az USA, nem tudni, de valószínűleg emiatt.

Fotó: Francia rendőrség / AFP

Közben elkezdődött a hajsza harmadik napja. A terroristák előbb az erdőbe, majd Picardy mocsaras vidékébe vetették magukat, itt keresi őket rendőrök és katonák ezrei. A Párizstól 100 km-rel északkeletre található Villers-Cotterêts házait egyesével fésülték át, és Longpont meg Corcy lakosainak is azt mondták, hogy maradjanak otthon, amíg a keresés tart – írja a Guardian.

A rendőrök leginkább attól félnek, hogy a két Kouachi Belgium felé léphet olajra, vagy talán már át is jutottak a köréjük vont hálón. A rendőrök ugyanis nincsenek forró nyomon, csak szemtanúkra tudnak hivatkozni – mondta egy belügyminisztérium tisztviselő a Guardiannek.

Több sebesült hazamehetett

A 12 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés 11 sebesültje közül heten elhagyhatták a kórházat, a további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben.

A még mindig kórházban ápoltak közül a Le Monde szerint Simon Fieschi webmester állapota a legnyugtalanítóbb. Sydneyben élő barátnője egy ausztrál televíziónak elmondta, hogy Fieschit a vállán találta el egy lövedék, ami áthatolt a tüdején. A férfi gerincoszlopa is megsérült, ezért egyelőre nem lehet tudni, tud-e majd járni, ha felépül. Egyelőre mesterséges kómában tartják és addig semmit nem tudni, amíg fel nem ébresztik – mondta egy másik forrás a Le Monde-nak.

Fabrice Nicolino környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó újságíró rengeteg vért veszített a Charlie Hebdo elleni támadásban. Barátnője a Le Monde-nak elmondta, hogy jelenleg őt is mesterséges kómában tartják, de már nincs életveszélyben.

A Riss művésznéven ismert karikaturista, teljes nevén Laurent Sourisseau 2009 óta a Charlie Hebdo lapigazgatója. Ő a jobb vállán sérült meg, de ő sincs már életveszélyben.

Philippe Lancon író, a Libération című napilap kritikusa, aki a szatirikus hetilapnál is dolgozott, az állkapcsán sérült meg súlyosan. A Le Monde értesülése szerint eszméleténél van, de nem tud beszélni, írásban kommunikál környezetével. Egy sikeresen műtéten már túlesett – írja az MTI.