Aprólékosan lemásoltak egy barlangot. EGY BARLANGOT!

külföld
2015 január 10., 10:08

Tavasszal újabb őskori barlang másolata nyílik Franciaországban: a dél-franciaországi Ardeche megyei Le Pont-d'Arc melletti barlang április 25-én nyit.

photo_camera A Chavuet-barlang leghíresebb festménye. Forrás: wikipédia

A La Croix francia napilap internetes kiadása szerint ez lesz

a világ legnagyobb falfestményekkel díszített barlangmásolata.

A 36 ezer éves Vallon-Pont-d'Arc-i, más néven Chauvet-barlangot 1994 decemberében fedezték fel. A legrégebbi ismert barlangrajzokról híres barlang 2014-ben került fel az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek listájára.

A barlangrajzok alkotói feltehetően a 36 ezer évvel ezelőtt létezett aurignaci kultúra képviselői voltak.

A falakon 425 állat látható, főként veszélyesnek tartott élőlények,

  • oroszlánok
  • barlangi medvék
  • párduc
  • mamutok
  • gyapjas orrszarvúk

A barlangot csak tudóscsoportok, őskortörténeti szakértők és a másolat készítésén dolgozó szakemberek látogathatják, ők is rendszerint február és május között, amikor a barlang levegőjének szén-dioxid-tartalma ezt megengedi.

Így jött az ötlet, hogy lemásolják az egészet!

2012-ben kezdődött a munka, lézeres kivetítéssel, miliméter pontossággal dolgoztak a restaurátorok, mire végre elkészültek. Az emberiség újra képes arra, amire 36 ezer évvel ezelőtt is képes volt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.