Megint úgy végzett valaki tudományos kutatást az alkohol káros hatásairól, hogy nem konzultált előtte Kocsis Mátéval :(((

TUDOMÁNY
2015 január 10., 14:36
comments 90

Ez történik, amikor a bölcs politikusok nem fogják a tudósok kezét, és azok össze-vissza kutathatnak mindenfélét.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a kötelező iskolai drogteszt apostola december közepén beszélt arról,

"az elmúlt egy évben mondjuk nagyon ritkán olvastam, sőt, talán egyáltalán nem olvastam olyan hírt, hogy fiatalok Magyarországon meghaltak alkoholban."

Ez ugye jó eséllyel indul a rendszerváltás utáni magyar politika legfelelőtlenebb mondatainak versenyében, különösen hogy Magyarországon az alkohol gyilkos hatásáról nagyon sokat lehet olvasni.

Az amerikai Járványügyi Központ (Centers for Disease Control - CDC) legfrissebb kutatása kifejezetten az alkohol okozta halálozással foglalkozik. Azon belül is a halálos alkoholmérgezéseket vizsgálták, tehát azt, amikor valaki rövid idő alatt olyan sokat iszik, hogy belehal, nem az ittasan okozott halálos baleseteket, a rendszeres ivással járó májbetegség miatt történő halálokat, pedig sajnos azok miatt is nagyon sokan veszítik életüket.

Az derült ki, hogy az Egyesült Államokban évente legalább 2200 ember hal meg ilyen akut alkoholmérgezésben, a legtöbb közülük 35 és 64 év közötti férfi, de mondjuk a 15-24 évesek között is volt évi 113, a 24-34 évesek között pedig évi 288 ilyen haláleset.

A tanulmány szerint az alkoholra kivetett adó és a hozzáférhetőség közvetlen összefüggésben van a halálozási aránnyal: minél magasabb az adó, így drágább a pia, és minél nehezebb hozzájutni, annál kevesebb ember hal bele abba, hogy hirtelen nagyon sokat iszik.

Persze ez a kutatás nem Magyarországgal foglalkozik, és semmi okunk nincs feltételezni, hogy azért, mert a hanyatló Amerikában fiatalok halnak bele az ivásba, attól itthon is történne ilyesmi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.