Nincs nap belvárosi ingatlanügy nélkül

politika
2015 január 10., 14:05
comments 128

A kormánypárti politikusok kedvenc álközgazdasági kifejezésével élve

luxusprofitot

fedezett fel egy belvárosi ingatlanügyben az LMP ötödik kerületi csoportjának blogja. A Sas utca 17 szám alatti CBA-üzletről van szó. A 310 négyzetméteres üzletet 2007-től bérelte a Lázár és Fia Kft., de amikor az önkormányzat 2011 decemberében eladásra jelölte ki, akkor az elővásárlási jog és a bérlőt megillető kedvezmény különös módon egy hat nappal az önkormányzat döntése előtt alapult céghez, a Sas utca 17 Kft.-hez vándorolt.

Így ez a cég vehette meg a tréfás kedvű értékbecslő által 73,6 millió forintra - ez négyzetméterenként 240 ezer sincs a város egyik legdrágább részén - értékelt ingatlant kedvezményes, 51,5 millió forintos áron, hogy aztán 2014 végén már 1,39 millió euróért, cirka 440 millió forintért árulja. (Doktor Ötker via Index)

UPDATE 16:42: A Belváros közleményben reagált.

Azt írják, hogy "eddig az volt a probléma, hogy valaki túl rövid ideig bérelte az adott üzlethelyiséget, jelen esetben az, hogy valaki hosszú évekig volt bérlője a Sas utca 17. szám alatti ingatlannak. A vásárlásra jogosult cég ugyanis 1995 óta, tehát tizenhat évig volt bérlője a helyiségnek".

Az ingatlant amúgy nem az azt 16 évig bérlő cég vette meg, hanem egy olyan, amit hat nappal az értékesítésre kijelölés előtt alapítottak. De a Belváros szerint ezzel sincs probléma, mert a Polgári Törvényküönyv szerint "az elővásárlási jog átruházása - ha törvény eltérően nem rendelkezik - semmis, gazdálkodó szervezet azonban kijelölheti azt a személyt, aki e jog gyakorlására jogosult". Vagyis szerintük a bérlő csak élt törvényes jogával, amit a belváros nem akadályozhatott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.