Minden jel szerint Kolinda Grabar Kitarovic lett Horvátország elnöke

külföld
2015 január 11., 21:31
comments 50

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját. Először lesz így női elnöke Horvátországnak. 

Az első fordulóban Ivo Josipovic hivatalban lévő baloldali elnök a voksok 38,46, míg Kitarovic 37,22 százalékát szerezte meg. Már akkor meglepetést okozott, hogy Josipovic ilyen kevéssel vezetett csak.

A két jelölt kampánybeszédei között sok volt a hasonlóság, mindkettejük legfőbb mondanivalója a nemzeti egység megteremtése és összefogás volt. Grabar Kitarovic jobbközép jelölt azt szeretné, hogy „végre legyen vége a megosztottságnak”, a horvát nemzet egyesüljön, ahogyan azt a kilencvenes évek háborús időszakában tette. Ivo Josipovic kihívójához hasonlóan a konszenzusra hangsúlyt fektető politikai szónoklataiban azt hangoztatta, hogy minden polgár elnöke kíván lenni.

photo_camera Kitarovic szavaz (STR / AFP)

Az MTI elemzése szerint mindkét jelöltre rossz fényt vetettek az őket jelölő pártok: Josipovicra a szociáldemokrata kormányzó koalíció, amely - az ellenzék szerint - az elmúlt néhány évben nem tett semmit, és teljesen alkalmatlan a kormányzásra. Kitarovicra viszont a HDZ vet árnyékot - a közvélemény és sok ellenzéki politikus szerint a párt "szétlopkodta" az országot és bűnszervezetté vált.

A horvát polgárok a független Horvátország elnökválasztásai rövid történelmének a legdurvább, leghevesebb kampányának lehettek tanúi, a feszültség pedig tovább fokozódott a két forduló között. Továbbra is a súlyos recesszió sújtotta horvát gazdaság talpra állítása és a korrupció elleni küzdelem volt a kampány központi témája.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.