A trafikos lenyomta a magyar államot Strasbourgban

2015 január 13., kedd 9:14
462

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon.

Az ítélet első fokú, nem jogerős. De egyhangú: megítélték a trafikosnak a 15 ezer eurós (4,8 millió forintos) kártérítést és a jogi költségeket, és ami fontosabb,

megállapították a magántulajdon védelmének sérelmét.

Az utóbbi a többi pereskedő trafikos számára is fontos lehet.

A kormány azóta bejelentette, hogy nem fog fellebbezni. Viszont sok trafikos nem reménykedhet a kompenzálásban, erről itt írtunk bővebben.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye első kiegészítő jegyzőkönyvének első cikke (32. oldal a linkelt pdf-ben) védi a magántulajdont, erre hivatkozik ítéletében a bíróság. Eszerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek és a nemzetközi jog általános elvei szerint történik. Bár ugyanez a cikk hozzáteszi, hogy ez nem korlátozza az államokat abban, hogy bizonyos javakat a köz érdekében szabályozzanak (például adót szedjenek).

A bíróság azt is megállapítja az ítéletben, hogy a korábbi, most elvett trafikengedélyek a trafikosok tulajdonát képezték. A magyar Alkotmánybíróság korábban tagadta ezt, erre hivatkozva söpörte a trafikosok alkotmányjogi panaszát. A strasbourgi bírák azt is kimondták az egyhangú döntésben, a trafikrendszer átszabása nem volt átlátható, nem volt méltányos, és a károsultak semmi kompenzációt nem kaptak.

Vékony László még 2013 októberében fordult a strasbourgi bírósághoz. Az iratból kiderül, hogy Vékonyék családja 1994 óta árult dohánytermékeket, amíg a trafikmutyis törvény meg nem tiltotta ezt nekik 2013 július 1-én. Az üzleti terv hiányosságaira hivatkozva utasították vissza a trafikos kérelmét. Nem közölték vele, hogy miért nem kapta meg a trafikkoncessziót, és jogorvoslatra sem volt lehetősége. Dohánytermékek árusítása nélkül viszont az egész családi üzlet veszteségessé vált, be kellett zárniuk a boltot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt