Európa Tanács: Kínozták a Majdanon őrizetbe vett tüntetőket a börtönökben

Kínozták és bántalmazták a fogvatartottakat, köztük a kijevi Majdan téri tüntetések során őrizetbe vett demonstrálókat ukrajnai büntetés-végrehajtási intézeteiben

- közölte az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) kedden.

A strasbourgi székhelyű szervezet beszámolója szerint Kijevben és Dnyipropetrovszkban 2014 januárjában és februárjában a rendfenntartó erők és nem azonosított polgári személyek rutinszerűen bántalmazták a tüntetőket, és az őrizetbe vett demonstrálókkal szembeni bánásmód egyes esetekben olyan kegyetlen volt, hogy akár kínzásnak is minősíthető.

A tüntetők bántalmazása javarészt a Berkut nevű rohamrendőri alakulat tagjainak számlájára írható, amelyet azóta feloszlattak. Mindazonáltal a tüntetők elleni hatósági erőszakkal kapcsolatos konkrét ügyek kivizsgálása megakadt az elkövetők azonosításának nehézségei miatt.

A bizottság egy másik, szintén kedden közreadott jelentésében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv két büntetőtáborában tett be nem jelentett látogatásuk során a szervezet ellenőrei szintén súlyos túlkapások gyanújával szembesültek. Ezek között van a fogva tartottak súlyos bántalmazása, illetve a velük szembeni nemi erőszak és a kínzás. A börtönőrök megfélemlítés és erőszak alkalmazásával irányítják a két büntetés-végrehajtási intézetet.

Harkivban tavaly tavasszal Viktor Janukovics elnöknek a kijevi tüntetéseket követő megdöntése után egy rövidebb ideig a szomszédos Donyeckhez és Luhanszkhoz hasonlóan fellángolt az oroszbarát szeparatizmus, de végül nyárra lecsendesedett a térség.  Az Európa Tanács ellenőrei szeptemberben jártak a börtöntáborokban.

Az Európa Tanács vizsgálta a szeparatisták elleni, a kijevi hatóságok által terrorellenesnek nevezett művelet keretében való hatósági fellépést is, és úgy vélte, hogy a rendőrök általában véve megfelelő módon jártak el az akció során őrizetbe vett emberekkel szemben, bár a letartóztatásokkor jellemző volt a túlzott erőszak alkalmazása. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.