A tavalyinál bénább növekedést vár Magyarországtól a Világbank

gazdaság
2015 január 14., 08:35
comments 15

Megjelent a Világbank globális gazdasági kitekintése, és vannak benne érdekes dolgok.
magyarország világbank

Magyarországon a tavalyra várt 3,2 százalékos reál GDP növekedés után idén 2 százalék jöhet, ami annyira már nem erős. A folyó fizetési mérleg többlete viszont továbbra is elég nagy lesz. Másrészt viszont nagy a külső sebezhetőség:

worlbank_1

Ebből az látszik, hogy Magyarországnak nagyon nagy a külső finanszírozási igénye rövid lejáratú adósságban, közel a GDP 60 százaléka (kék oszlop).

És mi van a világgal? Sok minden, többek között:

  • Baj, hogy Kína eladósodott, a növekedés pedig lassul, mert ez a világ többi részét is visszafogja.
  • A fejlődő országok nagyon sok kötvényt bocsátottak ki (=adósodtak el), viszont ha kamatot emel az amerikai jegybank, akkor bajban lesznek.
  • Zuhannak az inflációs várakozások a fejlett országokban, ami szintén a növekedés megrekedésére utal.
  • Az olajárak sokáig ilyen mélyen maradhatnak.

A lényeggel kapcsolatban pedig itt van egy rakás grafikon a Wall Street Journal prezentálásában, az egész jelentés 213 oldala pedig itt. Készítettek néhány infografikát is a Világbanknál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.