Beleszívott egy spangliba, majd továbbadta, ezért bíróság elé állították

bűnügy
2015 január 14., 08:19
comments 284

Domonkos elkövetett egy nagy hülyeséget. A rendőrségen bevallotta, hogy ő adta át a már meggyújtott marihuánás cigarettát társának, akivel együtt elkapták. Ezért most kábítószer terjesztésének vádjával állították bíróság elé.

Az idióta magyar szabályozás szerint ugyanis az már terjesztésnek számít, ha valaki továbbad egy, akár már meggyújtott marihuánás cigarettát. Még akkor is, ha amúgy ennek egyértelműen nem a kábítószer haszonszerző továbbértékesítése volt a célja, csupán a közös fogyasztás velejárója.

Jogilag nagy különbség van aközött, ha valakit fogyasztással vagy terjesztéssel vádolnak. Előbbi esetben elkerülhető a bírósági eljárás, helyette választható a hathónapos elterelés is. A terjesztőket viszont két év börtönre ítélhetik - ami még olyan büntetlen előéletű elkövetők esetén is, mint Domonkos, minimum pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést jelent.

Ha pedig valaki nagykorúként 18. életévét be nem töltött társával szív el közösen spanglit, azt 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Fontos hangsúlyozni, hogy amúgy egy áldozat nélküli bűncselekményről van szó, ahogy azt is, hogy a marihuána egészségügyi kockázatai nem mérhetők nemhogy az alkoholéhoz, de még a dohányzáséhoz sem. A Domonkos védelmét ellátó TASZ szerint a megoldás a fogyasztás dekriminalizációja lenne, különös tekintettel arra, hogy a legtöbb marihuánafogyasztó amúgy csak alkalmi fogyasztó, a társadalom hasznos tagja. Vagyis fölösleges milliárdokat pazarolnak a hatóságok az üldözésükre. (Via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.