Romániából üzent Oroszországnak a brit külügyminiszter

Nagy-Britannia és Románia egyetért abban, hogy az Európai Uniónak erőteljes választ kell adnia az Ukrajnát ért agresszióra, és az Oroszország elleni szankciókat fenn kell tartani mindaddig, amíg Moszkva letesz arról, hogy katonai erővel próbálja megváltoztatni az európai határokat

- jelentette ki Philip Hammond brit külügyminiszter szerdán Bukarestben.

A brit diplomácia vezetője román kollégájával, Bogdan Aurescuval folytatott megbeszélésén sürgette az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötését.

"A világ bruttó termékének 46 százalékát felölelő gazdasági övezet hatalmas erőt képvisel Oroszországgal és minden más, az EU és az Egyesült Államok értékeit fenyegető állammal szemben"

- mondta a brit külügyminiszter román beszámolók szerint.

A bukaresti külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Hammond beszámolt arról, hogy Nagy-Britannia együttműködik Romániával a walesi NATO-csúcson hozott döntések megvalósítása, köztük egy gyorsreagálású erő létrehozása tekintetében, amely válaszolni tud majd egy keleti válságra.

A brit külügyminiszter bukaresti tárgyalásain a terrorizmus elleni harc is fontos téma volt. Hammond az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Románia segít figyelemmel kísérni annak a mintegy 400, a dzsihádhoz csatlakozott brit állampolgárnak a mozgását, aki Irakba és Szíriába ment harcolni, vagy onnan tért vissza.

Aurescu támogatásáról biztosította brit partnerét a terrorizmus leküzdését célzó intézkedésekben, ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy Nagy-Britannia és a többi uniós tagország ne korlátozza a munkaerő szabad mozgását. A román külügyminiszter kifejezte reményét, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból.

A brit külügyminisztert Klaus Iohannis román államfő, illetve Victor Ponta miniszterelnök is fogadta. Philip Hammond Bulgáriában folytatja kelet-európai körútját. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.