Tanzániában betiltják a boszorkánydoktorokat, mert túl sok albínó embert gyilkolnak meg miattuk

külföld
2015 január 14., 19:03
comments 83

A szerdai hatósági bejelentést az a szomorú tény előlegezte meg, hogy 2000 óta legalább 74 albínó embert gyilkoltak meg a kelet-afrikai országban. Az albinizmussal születő gyerekeket 2009 óta különleges, védett otthonokba helyezi el a kormány.

A barbár gyilkosságok mögött az a hit áll, hogy a boszorkánydoktorok képesek az albínók testrészeinek segítségével egészséget és vagyont teremteni.

A Tanzániai Albinizmus Társaság most a kormánnyal együttműködve különleges programot indít az emberrablások és gyilkosságok megakadályozására, de a társaság szerint a boszorkánydoktorok betiltása önmagában nem elég, hiszen a varázslódoktorok csak felhasználják ezeket a testrészeket, de minden gyanú szerint nem ők felelősek közvetlenül a bűncselekményekért, ők csak fogyasztók. Ezért az igazi feladat az emberi testrészekkel kereskedő bűnözők megtalálása lenne.

photo_camera (BUNYAMIN AYGUN / MILLIYET DAILY / AFP)

Az albinizmus amúgy a színanyag képződésének veleszületett zavara, ami csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Míg a nyugati féltekén a bolygónak csak minden húszezer emberből érint ez egyet, addig Afrika egyes részein jóval gyakoribb, Tanzániában minden 1400 emberből egy albinizmussal születik.

A testrészeknek pedig komoly feketepiaca van, egy teljes holttest 75 ezer dollárt is érhet, egyes testrészek pedig 600 dollár körül keringenek. Tanzániában a lakosság nagyrésze ugyan keresztény és muszlim, de még így is a társadalom 93 százaléka hisz a boszorkányság formáiban egy 2010-es amerikai kutatás szerint.

Az igazságszolgáltatás pedig nem működik túl jól, alig ítéltek el valakit hasonló ügyekkel összefüggésben. Ezért van, hogy az albinizmussal született emberek bujkálni kénytelenek, nem járnak utcára, kerülik az emberek társaságát.

A kormány felvilágosító kampánnyal is próbálkozik, hogy megértessék, a más testszínű emberek ugyanolyan normális emberek, mint bárki más, és nem készíthető csodát tévő főzet a testrészeikből.

Egy ENSZ emberi jogi jelentés tavaly augusztusban pedig arra figyelmeztetett, hogy most félni kell a támadások sűrűbbé válásától, mert 2015 októberében jönnek a választások az országban, és van rá esély, hogy a kampányok során a boszorkánydoktorok is mindent bevetnek majd, hogy jó szerencsét kreáljanak a jelölteknek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.