A rezsicsökkentést is lehet értelmesen csinálni

gazdaság
2015 január 15., 20:27
comments 103

A horvát kormány úgy döntött, elengedik a 35 ezer kunánál (nagyjából 1,5 millió forint) kisebb közmű- vagy banki tartozást felhalmozó állampolgárok adósságát, de csak akkor, ha igazán rossz körülmények között élő kérelmezőkről van szó. A kormány szerint ez nagyjából 60 ezer horvát számára jelentheti az új kezdetet.

A napi.hu szerint azoknak engedik el a tartozásait, akik szociális juttatásból vagy rokkantsági ellátásból élnek, valamint akiknek az utolsó három hónapban a bevétele nem haladta meg a havi 2500 kunát (100 ezer forintot), és nincsenek megtakarításaik vagy vagyonuk. A döntés hat bank, három telefontársaság, négy nagyváros, valamint közműszolgáltató vállalatok megállapodásaként született, a szociáldemokrata beállítottságú horvát kormány büszke is rá, hogy nem nyomásgyakorlással, hanem tárgyalásos úton sikerült elérni a célt, és olyan lépést tenni, amelyet még egyetlen horvát kormány sem tett.

A horvát jóléti és ifjúsági miniszter szerint a kormány tisztában van azzal, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok az állampolgárok, akiknek számláját a bank már több mint egy éve zárolta. A politikus szerint legtöbbjük önhibáján kívül, a tartós gazdasági válság következtében adósodott el. A miniszter emellett arra is figyelmeztetett, hogy a döntés csak egyszeri adósságleírást jelent, és a segítségért folyamodók lásőbb nem vehetnek fel hitelt, és nem meríthetik le teljesen bankszámlájukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.