A párizsihoz hasonló támadásokat tervezhettek Brüsszelben

külföld
2015 január 15., 16:48
comments 323

A legfrissebb hírek lent.

A belga RTBF tévéadó első híradása szerint hárman haltak meg a kelet-belgiumi Verviers nevű városban, a belga hatóságok terrorellenes akciója alatt. A Belga nevű hírügynökség megerősítette, hogy rendőrségi akció volt a belváros közelében, de nem írt arról, vannak-e sebesültek. A razzia során többeket őrizetbe vettek.

(A halottak számát illetően egyelőre eltérően tájékoztatnak a belga hírforrások, van, ahol két sebesültről és egy súlyos sérültről tudnak, máshol három halottról írnak.)

A belga média szerint az akciót végrehajtó rendőrök közül senki nem sérült meg.

A Reuters szerint a belga hatóságok akciója során terrorista-gyanús embereket ellenőriztek, köztük olyanokat, akik feltehetően az utóbbi hónapokban tértek haza a szíriai polgárháborúból. A VTM News szerint az akció olyan iszlamisták ellen irányult, akik a városi rendőrség megtámadására készültek.

photo_camera Rendőrségi útzár Verviers-ben (AFP)

Helyiek szerint lövéseket és robbanásokat lehetett hallani a városközpontban. A Twitterre posztolt képeken csak annyit látni, hogy a város egyik utcáján mentők és rendőrautók várakoznak.

Csütörtökön az egész országban terrorellenes razziát tartottak

Belga híradások szerint csütörtökön reggel feladta magát a Charleroi-i rendőrségen egy férfi, aki valószínűleg kapcsolatban állt a párizsi kóserboltban túszokat ejtő Amédy Coulibalyval. A rendőrség később bizonyítékot is talált arról, hogy a férfi lőszert adott el a terroristának. A férfit egyelőre a Charleroi-i rendőrségen őrzik, illegális fegyverkereskedelemmel vádolják. A belga államügyész szerint további vizsgálatok szükségesek kellenek ahhoz, hogy kiderüljön, van-e további kapcsolat az őrizetbe vett férfi és a párizsi események között.

Egyelőre az sem tiszta, hogy a csütörtök esti Verviers-i razziának van-e köze a párizsi eseményekhez.

A belga Le Soir nevű lap szerint Brüsszelben is lecsaptak egy terroristagyanús csoportra a rendőrök, itt telefonbeszélgetések lehallgatásából derült ki, hogy

a terroristák a párizsi támadásokhoz hasonló akciót terveznek a belga fővárosban.

Ezeket az értesüléseket a belga hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

Belga lapértesülések szerint a támadásokat kitervelő csoport tagjai közül többen harcoltak a szíriai polgárháborúban, és azért csütörtökön csaptak le a rendőrök, mert információik szerint a terroristák is ezen a napon támadtak volna. A belga hatóságok már csütörtökön reggel őrizetbe vettek két embert, valószínűsíthetően ezzel az üggyel összefüggésben.

20.00

A Le Soir szerint bombariadó van a belga szövetségi rendőrség Brüsszeli székházában. Az épületet kiürítik.

20.06

Az RTL-TVI szerint terrorellenes akció kezdődött Schaerbeekben és Vilvorde-ban is.

20.22

Indul a sajtótájékoztató, melyen a belga államügyész és a rendőrség képviselői elmondják, mi történt. A rendőrség a belga antiterrorista erők 10 antiterrorista műveletet végeztek az országban csütörtökön. Olyan embereket ellenőriztek, akik harcoltak szíriában, így találtak rá azokra az iszlamistákra, akik Belgiumban készültek terrortámadásokat végrehajtani. A Verviers-i razziában ketten haltak meg, egy gyanúsított súlyosan megsebesült. Ebben a városban a keresett gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre, és néhány perces tűzharc bontakozott ki, ez hallatszik a fenti videón is. Pénteken 11-kor lesz újabb sajtótájékoztató, addig is

a terrorellenes készültségi szintet másodról harmadfokúra emelik Belgiumban.

(összesen négy szint van, a négyes a legdurvább.) A rendőrség további támadásoktól tart, ezért emeli a készültségi szintjét.

Az akciók során elsősorban olyanokat vettek őrizetbe, akik valóban harcoltak Szíriában. A csütörtöki rendőrségi akciók valóban küszöbön álló támadásokat akadályoztak meg.

photo_camera Rendőrök Verviers-ben (AFP)

20.40

A Le Soir kitett egy remek térképet a rendőrségi akciókról:

20.55

A belga szövetségi ügyészség információi szerint a tervezett terrortámadások célpontjai épületek és rendőrök lettek volna.

A belga hatóságok pedig már a párizsi terrortámadások előtt megindították a nyomozást a Szíriából visszatért, terroristagyanús személyekkel szemben.

20.58

Az ügyész csak a Verviers-i akcióról árul el részleteket, azt mondja, a terroristáknak automata fegyvereik voltak, ezzel tüzeltek a rendőrökre. Az ingatlanból, melyre lecsaptak a rendőrök, senki nem szökött meg.

21.00

Brüsszelben rendőrségi utasításra lezárták a Cinquantenaire park alatt átvezető alagutat. Egyelőre nem tudni a lezárás okát.

21.03

Letartóztatta a rendőrség azt a felfegyverzett férfit, aki délután azt kiabálta a brüsszeli metrón, hogy Allah akbar!, és mindenféle más vallási szlogent franciául és arabul. Az eddigi információk szerint senkit nem bántott.

21.15

Újabb lakást kutatnak át felfegyverzett rendőrök Verviers-ben, az első akció helyétől nem messze. Közben Brüsszel felett helikopterek köröznek. Az ügyészség cáfolja azokat a pletykákat, melyek szerint lázadások törtek volna ki Brüsszel Molenbeek nevű külvárosában.

21.19

Egy szemtanú a Le Soirnak nyilatkozva azt mondta, hogy abban a Verviers-i házban, ahol a rendőrség razziázott, és ahol lövöldözés kezdődött, főleg arabok és csecsenek laktak.

21.25

A készenléti rendőrség nagyon keres valakit Brüsszelben. Háztról házra járnak a Ninove út mellett, ez az út választja el Molenbeek kerületet Anderlechttől.

21.41

A DH szerint a rendőrség robbanóanyagokat talált egy átkutatott házban Brüsszel Anderlecht kerületében.

22.14

A belga hatóságok nem erősítik meg, hogy robbanóanyagokat találtak volna. Közben zajlik a második razzia Verviers-ben, Molenbeekben pedig továbbra is keres valakiket a rendőrség.

23.09

Verviers-ben továbbra is rendőrök őrzik a két razzia színhelyét. Az első helyszínen négy Kalasnyikovot és robbanóanyag készítéséhez szükséges anyagokat találtak, ezen kívül rendőrruhákat is. A talált bizonyítékok és a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján a hatóságok azt gyanítják, hogy a terroristák rendőröket akartak megtámadni.

A Le Soir tudósítását itt lehet követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.