Ezért iszonyú a guantánamói fogolytábor

bűnügy
2015 január 16., 14:59
comments 277

Az Amerika-ellenes lelkesedés egyik oka a Guantánamón működtetett fogolytábor, ahonnan tényleg rendszeresen kerülnek elő embertelen történetek.

Most a New Yorker veszi végig egy jemeni kamasz fiú, Akhmed Abdul Qadir Hussain történtetét, akit 2002 óta tartottak fogva anélkül, hogy bármivel megvádolták volna. A srác valószínűleg még 18 sem volt, amikor 2002-ben Pakisztánban letartóztatták, mert egy olyan vendégházban szállt meg, amit al-kaidás terroristák is használtak. Ennyit tudni róla biztosan, viszont azóta fogságban van. Hét évvel a letartóztatása után, 2009-ben megállapították, hogy nem jelent veszélyt, és el kell engedni. Ehhez képest most szerdán szabadult, azaz még a 2009-es döntés után is hat évet ült.

Most Észtországba szállították, ott fog letelepedni, bár nem beszéli a nyelvet, és egyáltalán semmi köze az észtekhez. Viszont egyedül ott fogadták be. A cikk azt is végigveszi, hogy a srácot például azután minősítették különösen veszélyes elítéltnek, hogy nem működött együtt az őrökkel, mert például nem adott vissza egy könyvtári könyvet, pedig soha nem támadt rá senkire.

Tényleg érdemes végigolvasni az egészet, bárkivel csinálják ezt 13 éven át, az egészen biztosan radikális amerikagyűlölő lesz, függetlenül attól, hogy az elfogásakor gondolt-e bármit az Egyesült Államokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.