A Fitch lehet, hogy leminősíti a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank devizakibocsátói besorolását

A Fitch Ratings felülvizsgálat alá vette a moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú devizakibocsátói besorolását.

A Fitch lépésére azután került sor, hogy a múlt héten a nemzetközi cég a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére, "BBB"-ről egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta Oroszország devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén adósságállományának a besorolását. A hitelminősítő a bankot jelenleg "BBB mínuszra" értékeli.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke tavaly október 15-én Budapesten írt alá egyetértési nyilatkozatot a Magyarország NBB tagságának megújításáról szóló jogi és pénzügyi feltételekről. Ezután az NBB Tanácsának október 21-én Szófiában befejeződött kétnapos ülésén a tagországok képviselői egyhangúlag támogatták Magyarország tagságának megújítását. Ahogy akkor is figyelmeztettünk rá:

Fiatalabb olvasóink kedvéért mondom, hogy az NBB a szocialista országok gazdasági közösségének, a KGST-nek volt a bankja. Magyarország 2000-ben lépett ki az NBB-ből annak akkori nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt.

Magyarországnak idén június végéig kell befizetnie a 20 millió euró hozzájárulását a Nemzetközi Beruházási Bank alaptőkéjéhez - nyilatkozta december közepén Nyikolaj Koszov, a bank elnöke. A magyar befizetés után az orosz részesedés aránya az alaptőkében 48-49 százalékra csökken a jelenlegi 55 százalékról - mondta el a bankelnök. A moszkvai székhelyű bank alaptőkéjében Bulgária részesedése 15,5 százalék, Csehországé 11,1 százalék, Szlovákiáé 7,9 százalék, Romániáé 6,8 százalék, Kubáé 2 százalék, Vietnamé 1,3 százalék, Mongóliáé pedig 0,4 százalék. (via MTI)