Külföldi drogkereskedőket végeztek ki Indonéziában

külföld
2015 január 18., 06:21
comments 132

Indonéziában kivégeztek hat drogkereskedőt, köztük öt külföldit; a halálos ítéletek végrehajtása miatt pedig

Brazília és Hollandia visszahívta jakartai nagykövetét.

Az ítéleteket vasárnap, helyi idő szerint röviddel éjfél után hajtották végre a Nusakambangan szigeten lévő börtönben. A kivégzőosztag egy időben lőtte agyon a hat elítéltet, azaz egy brazil, egy holland, egy nigériai, egy vietnami és egy malawi férfit meg egy indonéz nőt.

A halálos ítéleteket az után hajtották végre, hogy Joko Widodo indonéz elnök a múlt hónapban elutasította az elítéltek kegyelmi kérvényeit.

„Megmondtam, hogy az országunkban rendkívüli állapotok uralkodnak a drogcsempészet miatt, és hangsúlyoztam azt is, hogy nem fogok megkegyelmezni semmilyen elítélt drogkereskedőnek. Soha! Soha!”

- mondta döntését indokolva az államfő.

Az indonéziai államügyész hasonlóan kemény álláspontot képvisel, szerinte a kivégzések egyszerűen a drogellenes harc részei, és Indonézia kormánya most sem csinált mást, csak megvédte az országot a drogoktól.

Az év második felében újra kivégeznek majd néhány fogvatartott drogkereskedőt az országban.

A kivégzett brazil férfit 2003-ban tartóztatták le, miután 13,4 kilogramm kokaint találtak nála, a pápuai születésű holland állampolgárnál pedig olyan felszerelést találtak a rendőrök, amivel becslések szerint akár 15 ezer ecstasy-tablettát is készíthetet. A rendőrség 8 ezer tablettát talált a lakásán.

A kivégzések után Brazília és Hollandia is bejelentette, hogy visszahívja Jakartából nagykövetét.

Az indonéz elnök Dilma Rousseff brazil államfő közbenjárására sem volt hajlandó megkegyelmezni. A brazil elnök közvetlenül a kivégzések előtt is felhívta telefonon Widodót. A kivégzések után kiadott közleményben leszögezte, hogy a halálos ítélet végrehajtása nagyon kedvezőtlen hatással lesz a két ország kapcsolatára.

Hollandia is elítélte a kivégzéseket. Bert Koenders holland külügyminiszter szerint ez egy kegyetlen és embertelen büntetés volt, amely felér az emberi méltóság és tisztesség elfogadhatatlan elutasításával.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagyon sajnálatosnak nevezte a kivégzéseket. Az EU nevében felszólította Jakartát, hogy vegye fontolóra a moratórium kihirdetését a halálos ítéletek végrehajtására.
Az indonéziai börtönökben és siralomházakban jelenleg 135 halálraítélt tartanak fogva, többségüket drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Közülük legalább 47-en külföldiek. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.